Skip to main content

Venčanje - šta vam sve treba?

Ako ste u početnoj fazi planiranja venčanja, ili ste se nedavno verili i ne znate odakle da počnete, ovo je pravo mesto za vas. U ovom postu sam već ukratko objasnila koji su to prvi koraci na putu do uspešne svadbe. Dakle, prvi zadatak za vas je da odredite budžet i broj gostiju, jer bez toga ne možete dalje. Nakon toga, krenite redom.

Obavezne stavke

Svako venčanje je priča za sebe, i vaše je pravo da izaberete kako će vaše izgledati. Ipak, neke stvari su zajedničke, i njih bi prvo trebalo proći.

1. Prostor

Bilo da pravite ogromno slavlje sa 350 zvanica, ili da izvodite dvadesetak ljudi na privatan ručak, to more negde da se odvija. Dakle, prostor je prva stavka. Takođe je i najskuplja, tako da bi bilo dobro da prvo izračunate koliko ste spremni da potrošite. Tako ćete na osnovu cene po gostu, moći da utvrdite koja je vaša gornja granica pri pregovorima sa restoranima.
Postoji nekoliko faktora koji će najvise uticati na vaš izbor. To su pre svega cena, lokacija, enterijer, meni i dodatne usluge.
Svakom od nas je nešto drugo bitno. Nama je na primer, lokacija bila sporedan fakor jer je većina gostiju dolazila iz drugih mesta, tako da im je bilo svejedno u koji deo grada će ići. A kada smo jednom odredili gornju granicu cene, najbitniji faktori su nam bili meni i enterijer. Naravno, pratili smo sa pažnjom i koje dodatne usluge restoran ukljucuje u cenu. Pod tim podrazumevam bilo šta, od dekoracije, pozivnica, torte, do vožnje njihovom limuzinom. Većina restorana nudi nešto od ovoga, pa i to može uticati na vaš izbor lokacije.

Mi smo se opredelili za restoran 'Đurđevdan'


Međutim, ukoliko ste potpuni početnik u ovoj oblasti, i ne znate odakle da krenete, predlažem da ideje potrazite na čuvenom Ana forumu. Na ovoj temi se možete informisati o prostoru za venčanja. Tema je pre svega korisna za mladence iz Beograda, ali postoje i pojedinačne teme o organizaciji venčanja u drugim većim gradovima.
Kako je tema zaista preobimna i davno otvorena, pa su mnoge informacije zastarele, moj savet vam je da pročitate odgovore iz prethodnih godinu dana. Ukoliko vas neki restoran baš zainteresuje, možete da koristite pretragu da nađete više postova o tom njemu. I još jedan savet - obratite pažnju na profil koji stoji iza nekog od odgovora. Moje lično mišljenje je, da kada neko prvi put komentariše na forumu nakon što je celo venčanje prošlo, i piše hvalospeve o restoranima na koje su se drugi žalili, to verovatno nije prava osoba, već se radi o reklami. Tako da kada pročitate neki takav post i vidite da ta osoba ima samo jednu poruku na forumu, nemojte njenu reč shvatati ozbiljno.


2. Muzika

Za mnoge mladence, ovo je prva stavka, podjednako važna, ili čak važnija od lokacije celog događaja. Muzika je definitivno onaj deo svadbe koji može da pretvori vaše veselje u nezaboravnu žurku, ali i da ga potpuno upropasti. Moj iskren predlog je da na ovoj stavci ne štedite i ne pravite kompromise.
U poslednje vreme, postoji nekoliko aktuelnih opcija. Prva je programska muzika, što znaci da bendu nije dozvoljeno da prima porudžbine od gostiju, već da prate opštu atmosferu i da sviraju u skladu sa tim. Ova opcija je, naravno, najskuplja, jer bend ne zarađuje od bakšiša, ali je istovremeno i najsigurnija. Molim vas, ne dozvolite da vam jedan pijani gost sa malo više keša upropasti dobru zabavu.

Mi smo odabrali bend 'Talasna dužina' i vrlo smo zadovoljni

Ako vam je ova varijanta ipak preskupa, a ne dopada vam se klasična priča sa naručivanjem muzike, neki bendovi nude i opciju poluprogramske svirke. To u sustini znači da će oni do određenog momenta svirati svoj program, a da će uveče, na primer nakon torte, primati porudžbine od gostiju. Naravno, ova opcija je malo jeftinija za mladence.
Sa druge strane, ako pravite manje veselje i dobro poznajete svoje goste, znaćete da li da im dozvolite da narucuju muziku u toku cele svadbe, pa ćete moći da uštedite na ovoj stavci.
Naravno, na Ana forumu postoji i tema o muzici za svadbu, gde možete pročitati utiske o raznim bendovima. Pronacicete je ovde. Opet, i ova tema je obimna, tako da vam savetujem da čitate postove iz prethodne godine. 
I još jedan savet. Kada se dogovorite sa muzikom, potrebno je da im javite nekoliko bitnih informacija. Među njima su pesme koje će se svirati u određenim trenucima veselja. To su pre svega pesma za ulazak mladenaca u salu, pesma za prvi ples i pesma za iznošenje torte. Naravno, ne bi bilo loše i da izdvojite svoje omiljene hitove koje za koje želite da se obavezno sviraju. Isto važi i za one pesme koje su vam jako antipatične. Zamolite bend da njih preskoči. Znam još i da mnogi mladenci odrede čitav repertoar koji pošalju bendu. Ja ipak mislim da je bolje posao prepustiti profesionalcima koji će znati da oslušnu publiku.

3. Odeća

Namerno sam rekla odeća, a ne venčanica i odelo. Iako je prelepa bela haljina san mnogih devojčica, neke mlade se osećaju prijatnije u jednostavnijim varijantama. Isto važi i za mladoženje, koji bi radije nosili neku opuštenu varijantu umesto klasičnog odela.
I ovo je sve ok. Ali je nešto što svakako treba imati u vidu. Razmislite šta je to što biste želeli da nosite, a onda krenite u potragu. Opet, i ovde je važno odrediti granice kada je bužet u pitanju. 
Većina mlada u današnje vreme se odlučuje za iznajmljivanje venčanice. Moje minimalisticko srce to, naravno, pozdravlja. Mislim da je jako bitno da, kada odete u neki od salona, kažete koja je vaša gornja granica po pitanju cene. Budite sigurne da ne želite da probate predivnu haljinu i da kasnije saznate da je izvan vaših mogućnosti. Ako mi ne verujete, samo pogledajte bilo koju epizodu emisije 'Say yes to the dress'.

Ja sam se odlučila za haljinju 'Oita' brenda Pronovias


Dodatni savet: ako iznajmljujete venčanicu nekog od poznatih brendova koje uvozi više naših salona, proguglajte je kada dođete kući. Moje iskustvo je bilo da sam našla idealnu haljinu, ali mi je trebala jedan broj veća. Takođe, haljina je mogla biti u malo očuvanijem stanju. Pronašla sam isti model u još nekoliko salona i našla istu haljinu, ali u mojoj veličini i kao novu. Nažalost, kod ovakvih haljina, proizvođač, a ne salon, određuje cenu, tako da ne očekujte da haljinu možete naći povoljnije.
Ukoliko niste ljubitelj nošenja polovnih stvari, u salonu se uvek možete raspitati za opciju 'prvog nošenja'. Što znači da ćete platiti haljinu dosta skuplje nego da ste je samo iznajmili, ali i dosta jeftinije nego da ste je kupili.

Odelo Zekstra. Salon venčanica Odiva.


Što se mladoženje tiče, odluka je na njemu u kom stilu će se obući. Ipak, bilo bi idealno da se stilski bar malo poklapate. Bilo bi stvarno smešno da se mlada pojavi u raskošnoj venčanici, a da njen izabranik dođe u izbledelim farmerkama i starkama. Nađite svoju meru, i nemojte ulagati previše novca u nešto što ćete nositi samo tada ili možda još par puta. Ovo se ne odnosi na mladoženje koji su ljubitelji odela. Ukoliko imate želju, naviku ili potrebu da nosite odela, slobodno budite malo bezbrižniji sa ovim delom budžeta.

Make up by Milena Dunić


Naravno, ne zaboravite obuću. Zapamtite da ćete u tome provesti ceo dan i da ćete puuuuno stajati i igrati. Odlučite se prvo za udobnost, a onda za lepotu. I obavezno imajte neku rezervu.
Meni lično je stajanje na štiklama mnogo teže od hodanja i igranja, tako da sam se odlučila da u crkvi budem u baletankama. Kasnije sam lako izdrzala ostatak dana na štiklama. Da je bilo obrnuto, verovatno bih se prezula posle 2-3 sata. Želim i da pohvalim radionicu 'Majstor Dane' gde sam naručila sandale. Pokazale su se kao vrlo udobne.
Evo i odgovarajucih tema na Ani: vančanice, cipele za venčanje, odelo za mladoženju. Iskreno, meni je tema o venčanicama bila veoma naporna, jer ima jaaako puno postova, pa je teško doći do konkretnih informacija. Ipak, na sva pitanja koja sam postavila dobila sam korisne i brze odgovore.

4. Matičar

Bez obzira da li planirate građansko venčanje u restoranu ili u opštini, potrebno je da ga zakažete na vreme, uz pripremljenu dokumentaciju. Za to će vam trebati važeće lične karte (treba da budu važeće na dan venčanja), izvodi iz matične knjige rođenih (mlađi od 6 meseci na dan venčanja), kao i uplatnice. 
Budite svesni da matičari do 12h rade u opštini, a nakon toga izlaze na teren, obično do 17h. Njihova je dobra volja da li će izaci na teren nakon tog vremena.
U svakom slučaju, dobra je ideja da pozovete kancelariju matičara i da ih pitate kada najranije možete zakazati vančanje. Ukoliko se venčavate u restoranu, venčaće vas matičar sa opštine na kojoj se nalazi restoran. Mi smo se venčali u prometnoj opštini, tako da smo termin bukirali osam meseci unapred. U nekim drugim opštinama se termini rezervišu po kvartalima, tako da ne možete rezervisati termin do početka tog kvartala. Bitno je samo da budete svesni ovoga i da rezervišete svoj termin na vreme, kako biste mogli da napravite odgovarajuću satnicu. Ne zaboravite ni da ukalkulišete ovaj trošak, koji nije mali ukoliko matičar izlazi na teren.
Tema na ani: Opština i matičari.

5. Torta

Opet, bez razlike da li pravite malu ili veliku proslavu, biće vam potreban dezert za vaše goste. Verujem da je ovo jedna od nezaobilaznih stavki na svakom venčanju. Prilikom dogovora sa restoranom obratite pažnju da li oni imaju neku politiku vezanu za torte.
Generalno, ni jedan restoran vam neće dozvoliti da donesete tortu bez deklaracije, jer žele da se ograde od odgovornosti tog tipa. To znači da nećete moći da angažujete nekoga za koga znate da pravi dobre i jeftine slatkiše, ali 'na crno'. Što se tiče ostalih torti i kolača na svadbi, restorani obično dozvoljavaju da vam gosti donesu i torte koje nemaju deklaraciju.

Torta by 'Nadalina' iz Kragujevca


Ono što je bitno je da procenite kolika vam torta treba. Razmislite da li želite da se svi gosti posluže mladenačkom tortom, ili vam je u redu i da neki jedu samo torte koje ste dobili na poklon. Neka minimalna količina slatkiša po gostu je 110 grama. Opet, ovo zavisi od tipa torte, i debljine fondana (ukoliko planirate tortu sa fondanom). Neki preporučuju da se za takve torte računa i po 150 grama slatkiša. Opet, vaša je odluka da li će ukupna težina svih torti na svadbi biti tolika, ili ćete uzeti mladenačku tortu te težine.
O iskustvima sa tortama, možete pročitati i na forumu


Zaključak

Dobra svadba se sastoji iz milion različitih detalja. Ipak, ako ste na samom početku organizacije i ne znate odakle da počnete, prvo se zabavite ovim stavkama bez kojih nema svadbe, a onda možete preći na ostale detalje.


Comments

  1. Odlični savjeti! Jedino bih nadodala da si prije početka bilo kakve organizacije, nabavite neku bilježnicu ili planer. Mislim da bih se pogubila da nisam to sve nekamo zapisivala. :)

    ReplyDelete
  2. A kako da napravite odgovarajuci planer, to vec morate da procitate na Petrinom blogu : http://organizirajtese.blogspot.rs/2014/04/planer-za-vjencanje-i-dvije-tri-o.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...