Skip to main content

Kuvanje za zamrzivač - Grašak i boranija sa belim mesom

Pre nekog vremena, podelila sam sa vama svoje maratonsko kuvanje jela od mlevenog mesa koja sam zatim zamrzla, u ovom postu. Nakon što je ova akcija uspela, a zamrzivač se malo ispraznio, došao je red na jela sa piletinom.


Rekapitulacija prvog kuvanja


Na početku, želim da podelim sa vama utiske iz prvog pokušaja. Kako i moj suprug i ja često nosimo ručak na posao, bilo nam je veliko olakšanje da uveče samo izvadimo kutijicu sa hranom i da je ponesemo sa sobom. Na početku smo imali sledeće obroke:

Bolonjeze sos, uz koji bismo samo dodali testeninu. Nažalost, bilo je sosa za samo dva obroka i to se brzo pojelo.

Lazanje, koje su se takođe brzo pojele, iako ih je bilo u zaista velikim količinama. Slobodno mogu da kažem da su mi lazanje ispale odlično, i to je verovatno i razlog zašto je šest kutijica planulo. Pored toga, lazanje smo jeli i prva dva dana nakon masovnog kuvanja, jer nije bilo više mesta za zamrzavanje.

Musaka sa tikvicama se pojela u solidnoj meri -  četiri od šest porcija. Ipak, primetili smo da su porcije nedovoljne, tako da će sledeći put sigurno biti veće.

Bilo kako bilo, ova tri jela ću sigurno praviti ponovo u narednih nedelju ili dve.

Pored ovoga, pravila sam još dva jela, ćufte i punjene paprike.

Paprike mi nažalost nisu ispale sjajno, i u potpunosti preuzimam odgovornost za to. Uglavnom iz tog razloga, ostalo nam je još pet porcija od početnih sedam. Ipak, nadam se da će se uskoro pojesti, i da ću ih sledeći put bolje spremiti.

U vezi sa ćuftama, moram da kažem da su one ispale odlično. Razlog zašto nisu pojedene je delimično taj što sam zaboravila na njih, a delimično su krive i bakice koje prodaju kuvanu hranu blizu mog posla. Plan je bio da uz ćufte dokupim i malo krompir pirea kod njih, međutim one nisu radile u poslednje vreme. Sada su opet proradile, tako da će se situacija sa ćuftama uskoro promeniti.

Grašak i boranija


A sada, da pređemo na današnji poduhvat. Grašak i boranija sa mesom. Odlučila sam da od oba jela napravim našu duplu uobičajenu porciju. Mi obično za jedan ručak pojedemo jednu ili 2/3 kese zamrznutog povrća uz oko 300gr mesa. Ovog puta sam spremila po dve kese povrća i oko 1200 grama mesa. Evo i slike spremnih sastojaka.

Sastojci za kuvanje

Nakon što je sve bilo spremno, prvo sam izdinstala luk i šargarepu u velikom voku.

Izdinstani luk i šargarepa

Zatim sam im dodala piletinu iseckanu na kockice, i izdinstala i nju.

Izdinstana piletina

Podelila sam ove sastojke u četiri šerpe, a zatim u svaku ubacila po jednu kesu povrća.


Sve šerpe su spremne

Dodala sam dovoljno vode da prekrije povrće i sve to pomešala.

Ručkovi se krčkaju

A onda sam oprala sudove i sela da napišem ovaj post. Možete i da vidite kako je malo sudova isprljano, a koliko hrane ćemo imati.

Oprani sudovi

Na kraju je, naravno, sva hrana spakovana u kutijice i ostavljena da se ohladi pre zamrzavanja.


Spremne porcije

I sređena kuhinja

Nadam se da sam vas inspirisala da i sami probate ovako nešto, i da barem malo olakšate sebi svakodnevne obaveze, ali da pritom nastavite da jedete zdravu, domaću hranu.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...