Skip to main content

Kuvanje za zamrzivač - Grašak i boranija sa belim mesom

Pre nekog vremena, podelila sam sa vama svoje maratonsko kuvanje jela od mlevenog mesa koja sam zatim zamrzla, u ovom postu. Nakon što je ova akcija uspela, a zamrzivač se malo ispraznio, došao je red na jela sa piletinom.


Rekapitulacija prvog kuvanja


Na početku, želim da podelim sa vama utiske iz prvog pokušaja. Kako i moj suprug i ja često nosimo ručak na posao, bilo nam je veliko olakšanje da uveče samo izvadimo kutijicu sa hranom i da je ponesemo sa sobom. Na početku smo imali sledeće obroke:

Bolonjeze sos, uz koji bismo samo dodali testeninu. Nažalost, bilo je sosa za samo dva obroka i to se brzo pojelo.

Lazanje, koje su se takođe brzo pojele, iako ih je bilo u zaista velikim količinama. Slobodno mogu da kažem da su mi lazanje ispale odlično, i to je verovatno i razlog zašto je šest kutijica planulo. Pored toga, lazanje smo jeli i prva dva dana nakon masovnog kuvanja, jer nije bilo više mesta za zamrzavanje.

Musaka sa tikvicama se pojela u solidnoj meri -  četiri od šest porcija. Ipak, primetili smo da su porcije nedovoljne, tako da će sledeći put sigurno biti veće.

Bilo kako bilo, ova tri jela ću sigurno praviti ponovo u narednih nedelju ili dve.

Pored ovoga, pravila sam još dva jela, ćufte i punjene paprike.

Paprike mi nažalost nisu ispale sjajno, i u potpunosti preuzimam odgovornost za to. Uglavnom iz tog razloga, ostalo nam je još pet porcija od početnih sedam. Ipak, nadam se da će se uskoro pojesti, i da ću ih sledeći put bolje spremiti.

U vezi sa ćuftama, moram da kažem da su one ispale odlično. Razlog zašto nisu pojedene je delimično taj što sam zaboravila na njih, a delimično su krive i bakice koje prodaju kuvanu hranu blizu mog posla. Plan je bio da uz ćufte dokupim i malo krompir pirea kod njih, međutim one nisu radile u poslednje vreme. Sada su opet proradile, tako da će se situacija sa ćuftama uskoro promeniti.

Grašak i boranija


A sada, da pređemo na današnji poduhvat. Grašak i boranija sa mesom. Odlučila sam da od oba jela napravim našu duplu uobičajenu porciju. Mi obično za jedan ručak pojedemo jednu ili 2/3 kese zamrznutog povrća uz oko 300gr mesa. Ovog puta sam spremila po dve kese povrća i oko 1200 grama mesa. Evo i slike spremnih sastojaka.

Sastojci za kuvanje

Nakon što je sve bilo spremno, prvo sam izdinstala luk i šargarepu u velikom voku.

Izdinstani luk i šargarepa

Zatim sam im dodala piletinu iseckanu na kockice, i izdinstala i nju.

Izdinstana piletina

Podelila sam ove sastojke u četiri šerpe, a zatim u svaku ubacila po jednu kesu povrća.


Sve šerpe su spremne

Dodala sam dovoljno vode da prekrije povrće i sve to pomešala.

Ručkovi se krčkaju

A onda sam oprala sudove i sela da napišem ovaj post. Možete i da vidite kako je malo sudova isprljano, a koliko hrane ćemo imati.

Oprani sudovi

Na kraju je, naravno, sva hrana spakovana u kutijice i ostavljena da se ohladi pre zamrzavanja.


Spremne porcije

I sređena kuhinja

Nadam se da sam vas inspirisala da i sami probate ovako nešto, i da barem malo olakšate sebi svakodnevne obaveze, ali da pritom nastavite da jedete zdravu, domaću hranu.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...