Skip to main content

Kako izabrati venčanicu

Kada birate venčanicu, pred vama je sledeći izbor: kupovina, šivenje ili iznajmljivanje. Svaka od ovih opcija ima svojih prednosti i mana. Hajde da ih sagledamo zajedno:

1. Kupovina venčanice

Kupovina venčanice, a posebno dizajnerske venčanice, može da bude veoma skupa. Ipak, neke mlade se sa razlogom opredeljuju za ovu varijantu. Dakle, ako vam je bitno da zadržite svoju venčanicu nakon svadbe i želite da budete prva osoba koja ju je nosila, kupovina je rešenje za vas, ako to možete sebi da priuštite.

2. Šivenje venčanice

Ova opcija je jeftinija od prethodne, a nosi sa sobom iste prednosti. Ipak, ovaj pristup je donekle nesiguran, jer ne možete da probate haljinu na samom početku i da budete sigurni da je baš to ono što želite. Materijali za venčanice su veoma skupi i ako nemate použdanu krojačicu, može se desiti da potrošite dosta novca na nešto što vam se neće dopasti.
Ali ako zaista znate šta želite i uvereni ste da će vam to odlično stajati, a istovremeno imate osobu kojoj verujete da će vašu viziju pretvoriti u realnost - ovo je najbolja opcija za vas.

3. Iznajmljivanje venčanice

U današnje vreme, većina mladi se opredeljuje za iznajmljivanje venčanice. Razlog za to su manji troškovi, nedostatak prostora za odlaganje haljine koja može da bude veom glomazna i mogućnost da haljinu probate na samom početku. Meni lično je ovo omiljena opcija, ali ni ona nije bez rizika.
Da biste se upustili u ovu avanturu, morate naći salon koji vam uliva poverenje. U ovakvom salonu će vam haljinu savršeno očistiti i idealno će je prepraviti po vašim merama. Vodiće računa da vam ne iznajme haljinu koja nije u najboljem stanju, i neće vam naplatiti neka sitna oštećenja koja se dešavaju na svakom venčanju.
Sa druge strane, u neprofesionalnom salonu, vaša rezervacija može biti pomešana, haljine mogu biti prljave i neuredne a svaki nestali končić će vam naplatiti kao da ste haljinu isekli na froncle pa je onda zapalili.

Ali kako naći dobar salon?


Mnogo iskrenih i korisnih informacija možete pronaći na Ana forumu u ovoj temi. Za pojedinačne gradove postoje i pojedinačne teme o svadbama uopšte, pa tamo možete da pročitate iskustva devojaka iz vašeg mesta. 
Naravno, najbolji izvor su uvek bivše mlade koje lično poznajete i koje će vam iskreno preneti svoja iskustva.

A evo i mog iskustva...

Prvi salon koji sam posetila je bio salon Lilla u Beogradu. Tamo sam otišla po preporuci koleginice koja je bila veoma zadovoljna njihovom uslugom. Ovde sam probala raznorazne modele venčanica, od ogromnih ka svedenijim varijantama. Uz preljubazno osoblje, divan ambijent i grupu najboljih drugarica, zaista sam uživala i osećala se kao prava mlada. 

Ovo je salon koj bih preporučila od sveg srca. Nažalost, ja svoju venčanicu nisam iznajmila kod njih. Razlog za to je što su mi haljine koje su mi se najviše dopale bile male. 

Sledeći salon u koji sam otišla je poznatiji salon Bella iz Beograda. Ovde smo naišle na veću ponudu haljina, ali i na više cene, kao i na veću gužvu. Pošto sam pri prvom probanju odlučila da mi se najviše dopadaju modeli sirena kroja, ovde sam probala samo takve haljine. 


Opšti utisak koji je ovaj salon ostavio na mene bio je pozitivan. Tu sam i pronašla svoju idealnu haljinu i odmah sam znala da je ona prava za mene. Ono što mi se nije dopalo, bio je veliki promet u salonu. Pored neizbežne gužve, koja se nije toliko osetila u rukama sposobnog osoblja, to se odrazilo i na izgled nekih haljina. Jednostavno su izgledale malo ofucano. Ovo se odnosilo i na model koji sam ja izabrala.

Zbog toga nisam bila spremna da se opredelim za konkretnu haljinu, iako je model već zadobio posebno mesto u mom srcu. Proguglala sam taj model haljine i pronašla ga u još dva salona u Beogradu i jednom u Kragujevcu. Cena haljine je svuda bila ista, tako da je ostalo samo da se opredelim za haljinu koja je u mom broju i koja je u najboljem stanju.

Iako sam rođena u Kragujevcu, odlučila sam da prvo pogledam haljinu u Beogradu gde sad živim. Ipak je potrebno otići na nekoliko proba kako bi haljina bila prepravljena po vašim merama, a u gužvi oko venčanja teško je otići u drugi grad zbog toga.

Jedan od beogradskih salona koji je imao moju venčanicu, bio je Odiva. Odlučila sam se da prvo okušam sreću u njemu. Ovog puta znala sam tačno šta želim, i nisam morala mnogo da isprobavam. Ljubazna radnica u salonu mi je ipak donela još dve haljine koje su bile vrlo slične mojoj kako bih i njih isprobala.

Iako za moj ukus mozda malo preteran, ambijent ovog salona, zaista deluje kao bajkovito mesto gde devojke postaju princeze. Sve haljine koje sam imala prilike da vidim, kao da su prošle nekakvu restauraciju, i na njima se ne vide nikakvi tragovi nošenja, bez obzira na to iz koje su kolekcije. I tako sam kod njih konačno našla svoju idealnu haljinu, u idealnoj veličini i savršenom stanju. Sva prateća oprema koja mi je bila potrebna je bila uključena u cenu, a najveća mana u odnosu na druge salone bila je što se puna cena iznajmljivanja plaća unapred. 

Saveti i pitanja


U svim salonima u kojima sam bila, drugarice su me konstantno slikale. Ako nikada niste išli u isprobavanje venčanica, možda vam se čini da to i nije toliko bitno. Verujte mi na reč - bez slika nećete moći ničega da se setite. Znam da mnogi saloni ne dozvoljavaju fotografisanje. Moje iskreno mišljenje je da takvi saloni ne zaslužuju da im budete mušterija.Obavezno odredite budžet i ni po koju cenu nemojte da probate haljine koje ga značajno premašuju. Stavite ovo jasno do znanja osoblju salona, kako se ne biste zaljubili u haljinu koju ne možete da priuštite.

Povedite sa sobom osobe kojima verujete i čiji vam se ukus sviđa. Ako sa vama budu drugarice koje imaju potpuno drugačiji ukus od vas, samo će vas zbunjivati. Njima možete da pokažete šta ste izabrale tek kada budete potpuno sigurne u svoju odluku.

Izdvojte neophodno vreme i krenite ranije. Isprobavanje venčanica je naporno, pa čak i stresno. Ali to ne znači da za vas ne postoji ona prava. Nemojte posustati dok je ne nađete.

Kada se odlučite za haljinu i salon, obavezno se raspitajte o svim relevantnim informacijama, kao što su:

- na koji način se haljina plaća, kao i kada
- da li ostavljate kaparu, i koliku
- na kakvu dodatnu opremu imate pravo
- da li postoje bilo kakvi dodatni troškovi
- da li dobijate neki poklon od njih (na primer, salon Bella poklanja bidermajer svojim mladama)
- koje posledice snosite ukoliko oštetite haljinu, kao i na koji način i u kolikoj meri haljina treba da bude oštećena da bi do toga došlo
- da li možete da se predomislite i da izaberete drugu haljinu, uz istu kaparu
- kada možete da preuzmete venčanicu, a kada treba da je vratite...

I uz sve to, ne zaboravite da uživate, da se dobro zabavite i da pronađete haljinu u kojoj ćete se osećati i kao princeza, ali i kao vi sami.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...