Skip to main content

Konmari metod: IV Kategorija - Razno: Kuhinja

Evo jednog konmari zadatka kojem se nisam ni najmanje radovala. Zapravo ga se već dugo pribojavam. Kao jedno od najprometnijih mesta u svakom domu, kuhinja mi je uvek zadavala muke i nakon svakog sređivanja bi se brzo vraćala u prvobitno stanje haosa i neurednosti. To što je naša kuhinja izuzetno mala, nije pomoglo u njenom lakšem održavanju, pa je početni nivo entropije bio evidentan. 

Kao i u mnogim ranijim poduhvatima, i u ovom sam imala veliku i nesebičnu pomoć drugarice Jovane sa kojom sam se upustila u avanturu zvanu izvaditi sve napolje i ponovo ga vratiti nazad uz uvedenu reorganizaciju.

Počele smo da vadimo i da sredjujemo policu po policu i fioku po fioku, a ispod možete videti kako je ta priča tekla, u slikama:

Hrana i piće

    Pre                                                 Posle


Na slikama iznad je kuhinjski element u kojem uglavnom držimo suvu hranu, začine, kafu, čajeve i slično. Sa leve strane možete da vidite kako je on izgledao ranije, a na slici desno kako izgleda sada. Nakon sređivanja, na najvišoj polici su ostale cediljke i rende, sa desne strane, dok su na levu stranu smeštene dopune za začine i hranu.

Na srednjoj polici su uglavnom čajevi i ostali napici, ali i nekoliko teglica sa hranom. U velikoj tegli se, na primer, nalaze spagete koje su polomljene na pola, jer nismo imali dovoljno visoku policu da ih stavim da stoje u punoj veličini. U kutijici u krajnjem desnom uglu su različite supe, koje generalno izbegavamo i trudimo se da pravimo domaće, ali ponekad dobro dođu.

Na najnižoj polici su trenutno uglavnom začini, ali je sa leve strane ostavljeno prostora u koji treba staviti makarone, brašno, pirinač i sličnu suvu hranu, ali još uvek nisam obezbedila kutije koje su mi potrebne za to.

Posuđe


 Pre                                                              Posle

Sledeći element namenjen je pre svega posuđu. Na donjoj polici držimo čaše i šolje, a iznad njih su tanjiri. U ovom delu, organizacija je uglavnom ostala ista, osim na najvišoj polici. Pre sređivanja, kutijica sa dopunama za hranu se nalazila ovde. Međutim, bilo je logičnije da se ona premesti kod ostale hrane, a da se plastične činije premeste kod posuđa.

Polica u uglu


      Pre                                                               Posle

Sledeća na redu bila je mala polica koja je vremenom zatrpana raznim sitnicama i glupostima. Kao što možete da vidite, odlučile smo se da na najnižu policu stavimo posudice za hranu i grickalice, zajedno sa cediljkom za voće, jer se ovi predmeti jako često koriste. Iza njih se nalaze ulje i šećer doneti sa Ostroga koje koristimo samo u specijalnim prilikama.

Na srednjoj polici su se našli najčešće korišćeni začini, kao i male bočice specijalnih ulja sa začinima, koja se takođe retko koriste. Na najvišu policu smo stavile samo makaze i kutijicu sa malim svećama i šibicama. Ova polica sada svakako izgleda urednije i lakše za korišćenje nego ranije.

Šerpe i tiganji


Pre

  Posle

U ugaonom delu iznad sudopere, nalaze se šerpe i tiganji, i organizovani su na način koji baš i nije najbolji na svetu. Nažalost, ovo je jedini prostor u koji ovi predmeti mogu da stanu i sve dok ne nađemo neko bolje rešenje ili nekakav organizer za ove potrebe, situacija će ostati nepromenjena. Sa druge strane, na polici iznad se sada nalaze samo plehovi za projice/mafine koji su u relativno čestoj upotrebi, a iza njih su prazne tegle koje čekaju da budu ponovo upotrebljene.

Polica iznad sudopere


Pre                                                                Posle

Iznad sudopere imamo još jednu malu policu na kojoj držimo svakodnevni escajg, a iza njega i rezervne šolje i čaše. One nam realno ne trebaju u svakodnevnom životu, ali smo ih zadržali zbog onih retkih trenutaka kada nam je kuća puna gostiju pa se dešava da nam zafali posuđa.

Na gornjoj polici držimo tegle sa medom, dok na uskoj polici pored obično stoje lekovi ili vitamini koji su trenutno u upotrebi.

Ispod sudopere


Pre

Posle

Posle, ugao

Mislim da nema puno domaćica koje pri pomisli na prostor ispod svoje sudopere ne pocrvene. Nažalost, uprkos čestom sređivanju, taj problem nije zaobišao ni nas. Različte kese, sredstva za higijenu, plastične kutije i još mnogo gluposti, učinili su ovaj prostor veoma neurednim i nepreglednim.

Jedna od stvari koja nam je najviše pomogla pri sređivanju ovog prostora je sveobuhvatno bacanje kesa. Sve kese koje nisu bile u super stanju su bačene ili pretvorene u kese za đubre, a one koje su ostale su okačene na unutrašnji zid kuhinjskog elementa, pa ne zauzimaju prostor na podu. Sličnu stvar smo uradile i sa cegerima za prodavnicu, koji su smešteni u jedan ceger i okačeni sa strane. 

Od ostalih stvari, sredstva za čišćenje su svoje mesto našla u pozadini, a ispred njih se nalaze plasticne posude za hranu koje ponekad koristimo i hrana za zeca. Sa krajnje leve strane, smestile su se dve kutije. U jednoj od njih se nalaze potrepštine za pravljenje doručka, a u drugoj su proizvodi poput sode bikarbone koji uglavnom služe za čišćenje i pravljenje raznih stvari, poput dezodoransa.

Fioke


     Pre                                                    Posle


U prvoj fioci se nalazi kuhinjški pribor, kojem je očajnički bilo potrebno malo razmeštaja. Kao što možete da vidite, sada je sve preglednije i lakše za korošćenje, a mnogo plastičnog pribora i sličnih gluposti je završilo u smeću.


Pre

Posle
                                                               

Druga fioka je namenjena kuhinjskim krpama i hlebu. I ovde je bilo potrebno samo malo reorganizacije da stvari postanu urednije.


Pre

Posle

Treća fioka je najčešće bila namenjena raznim grickalicama u prošlosti, ali kako mi baš nismo skloni ovoj vrsti hrane, tu su svoje privremeno mesto našle i neke fotografije. Naravno, to je vremenom dovelo do kolapsa, za koji se nadam da je lepšim slaganjem privremeno zauzdan. Takođe se nadam da ćemo u bliskoj budućnosti nabaviti i nekoliko fioka za različite stvari tog tipa.

                                  Pre                                                              Posle

A evo i poslednje, četvrte fioke. Na slici pre možete primetiti jedan potpuno nekontrolisani haos, dok slika posle oslikava haos, ali sa malo većim stepenom kontrole. Ono što možda ne vidite na 'posle' fotografiji, s različite kutijice kojima smo pregradile fioku i kategorizovale stvari. Tako sada imam poseban deo za baterije, poseban deo za salvete, kao i za alatke za čišćenje (krpe, žice, sunđere...) Iako ne izgleda privlačno, manje-više sve ima svoje mesto pa mi je samim tim lakše pronađem ono što mi je potrebno.

Uska polica

                                    Pre                                                              Posle

U našoj kuhinji postoji i ova veoma uska polica koja se nalazi odmah pored šporeta. Zbog njene veličine i lokacije, mi na gornjoj polici držimo boce ulja i sirćeta, tako da su nam uvek dostupne tokom kuvanja. Na nižoj polici se nalaze poslužavnici i oklagija, zato što tu imamo dovoljno prostora za njih i veoma su dostupni u svakom trenutku.

Iiii... to bi bilo to

Tura kroz našu malenu kuhinju se ovim završava. Mislim da je prostor sada dobro iskorišćen i da ćete primetiti da nemamo tako puno posuđa, a ipak možemo uspešno da pripremimo ukusne obroke.

U toku ove faze sređivanja nije izbačeno puno toga, osim nekih stvari kojima je mesto nažalost bilo u smeću i nešto hrane koju možemo da poklonimo. 

Sve u svemu, ocenila bih ovaj zadatak kao veoma naporan, ali isplativ. Ukoliko i sami želite da se upustite u ovu avanturu, budite sigurni da ste odvojili dovoljno vremena i energije. A ako u nekom trenutku pokleknete, skupite snage i nastavite dalje, jer će vam krajnji rezultat veoma prijati.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...