Skip to main content

Praznični serijal - Budžet

Da li ste ikada imali utisak da vas Deda Mraz potkrada kako bi obezbedio sredstva za svoju radionicu na Severnom polu? Bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazite, za pelješenje vašeg novčanika, u decembru se traži karta više?

Nažalost, u ovome niko od nas nije usamljen. I mada je ovu eroziju sredstava gotovo nemoguće zaustaviti, možemo da pokušamo da ove godine potrošimo svoj novac pod svojim uslovima.

Lista troškova


Kako svako od nas planira da provede najluđu noć na drugačiji način, naravno da će se i naši izdaci razlokovati. Ipak, mislim da postoji pet najvećih grupa troškova oko kojih možete da organizujete svoj budžet za ovu godinu. Evo mog spiska, a vi ga prilagodite svojim potrebama.

  1. Pokloni
  2. Hrana
  3. Proslava
  4. Dekoracija
  5. Odeća

Odredite cifre


1. Pokloni. O poklonima i poklanjanju već sam nadugačko pisala u ovom postu. Osnovna pitanja koja sebi treba da postavite pre nego što potrošite besmislene sume novca na novogodišnje poklone su: kome, šta i koliko. Nemojte da krećete u kupovinu bez odgovora na ova pitanja kako vam se ne bi desilo da potrošite više novca nego što biste želeli.

2. Hrana. Praznična trpeza naravno treba da bude bogata i ukusna. Da biste to obezbedili, napravite unapred spisak svega što planirate da spremite i detaljno proučite šta već imate u kući a šta ćete morati da kupite. Napravite dobru i detaljnu listu za kupovinu i sa njom se uputite u prodavnicu sa najnizim cenama. Pokušajte da ulovite najskuplje proizvode, na akciji i nemojte sebe da dovedete u stuaciju da 31. decembra idete u najskuplji market u blizini jer ste zaboravili da kupite neke od sastojaka.

3. Proslava. Ukoliko ostajete kod kuće u najluđoj noći, ovaj trošak možete da zanemarite. Ako se, međutim, spremate za neki izlazak ili putovanje u toku praznika, odvojte na vreme novac koji treba da uplatile za proslavu.

4. Dekoracija. Kada su osnovne stavke pokrivene i plaćene, mozete sebe da razmazite i ponekim novim ukrasom. Ukoliko vam ne ostane sredstava za ovu stavku, uvek možete da sačekate kraj sezone i kupite nešto lepo za sledeću godinu na velikom sniženju.

5. Odeća. Ako ste me do sada iole upoznali, znate da ću vam savetovati da ne kupujete ništa što ne morate. Dakle, pre nego što krenete u obilazak prodavnica, zavirite u svoj orman. Da li imate neku nepravedno zapostavljenu toaletu koja bi bila idealna za ovu priliku? Ukoliko je odgovor ne, i ipak morate da nabavite nešto novo, definišite cifru do koje ste spremni da idete, i pokušajte da pronađete neki lep komad odeće adekvatan i za druge prilike.

Ne dozvolite finansijama da vam pokvate praznično raspoloženje


Nakon što stavite na papir sve cifre o kojima smo govorili, zbir bi mogao da vas baci u depresiju. Nemojte mu to nikako dozvoliti. Praznici su tu da bismo u njima uživali, a praznična atmosfera je nešto što nosimo u srcu, a ne u novčaniku. Budite pažljivi, uštedite gde možete, i nemojte trošiti preko svog budžeta. Sve ostalo će doći samo.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...