Skip to main content

Praznični serijal - Ako putujete, nek bude minimalistički

Da li se spremate za neko lepo putovanje u ovim hladnim danima? Mislim da nema potrebe napominjati kako pakovanje u zimskom periodu može da bude veoma nezahvalan posao. Debeli džemperi, teška obuća i sve ostalo što nam omogućava da zimu preguramo na lakši način, predstavljaju problem kada pokušate da ih ugurate u svoj kofer. Iz tog razloga, želim da vam pokažem kako smo se Nikola i ja spakovali za odmor na kojem smo nedavno bili. Putovanje je trajalo sedam dana, i nismo imali opciju da peremo odeću u toku istog.

Kozmetika


Kozmetika i neseseri koje nosimo sa sobom umeju da budu teški i kabasti. Kao što se možda sećate iz ovog posta, pre nekog vremena sam oformila kesicu sa mini pakovanjima kozmetike koja ne zauzima puno prostora i koja je značajno lakša od nesesera punog regularnih pakovanja kozmetičkih proizvoda.

Kesica za kozmetiku


Svoje mesto u ovom pakuovanju su našli svi preparati za osnovne higijenske potrebe, uz dodatak nekoliko kremica koje sam imala u promotivnim veličinama. Sve ono što nije stalo u ovo pakovanje, našlo se u malom neseseru.

Neseser

Ovaj neseser je posebno praktičan jer ima dupli poklopac, sa lastišem. Na gornji nivo sam smestila štapiće za uši i malo tupfera za čišćenje lica, kao i kreon i maskaru. Sa druge strane poklopca, našle su se četkice za šminku, grickalica i gumica za kosu. Mnogo mi se dopalo kako sam sve uspela da zakačim i kako mi je sve bilo pregledno.

U samom neseseru su uglavnom bili Nikolini proizvodi poput dezodoransa, parfema i gela za kosu, dok sam ja nosila samo teglicu svog dezodoransa, čiji način pripreme možete pronaći ovde. Uz kasniji dodatak četkica za zube, ovaj neseser je bio spreman.

Još jedan (veoma) mali neseser koji sam spakovala je bio onaj sa osnovnom šminkom. 

Šminka

Ono što vidite na slici iznad su moje osnovne portebe kada je šminka u pitanju. Tu spadaju puder, korektor, mala paleta senki, rumenilo, olovka za usne, jedan karmin i jedan sjaj. Maskaru i crni kreon ste već mogli da vidite u glavnom neseseru.

I, to je to, što se kozmetike i dekorative tiče. Prelazimo na sam kofer.

Kofer

Prvi sloj stvari u koferu je poređan po konmari principu. Sve stvari su spakovane po toj metodi, a zatim stavljene vertikalno. To nam je omogućilo da spakujemo svu odeću za dvoje u jedan mali kofer.

Kofer - odeća

U poklopac smo smestili manje predmete, poput čarapa.

Kofer - poklopac

A kako stvari nisu zauzele punu visinu kofera kada su spakovane vertikalno, stavila sam nekoliko tanjih komada odeće preko njih, a zatim dodala još jedan sloj stavljajući peškire za plažu na sam vrh.

Drugi i treci sloj stvari u koferu

Mislim da je ovo pakovanje bilo posebno zahtevno jer je obuhvatilo i debelu, zimsku garderobu, ali i kabaste predmete poput bade mantila i velikih peškira. Na kraju je sve stalo u jedan kofer, a glavni razlozi sa to su dobra organizacija prostora i kratak spisak potrebnih stvari. Za sam kraj, evo i par saveta kako da se što lakše spakujete i raspakujete.

Saveti za pakovanje

1. Ja nikada ne nosim više odeće nego što u predviđenom periodu mogu obući. Dakle, pre nego što spakujete sve što volite i što biste možda želeli da nosite, prebrojte dane na putu i spakujte realističan broj stvari.

2. Oblačite se slojevito. Poslušajte čuvenu Nadu Macuru i olakšajte sebi život a i kofer. Ponesite laganije stvari koje su dobre za međusobno kombinovanje jer ćete tako istu stvar moći da obučete više puta.

3. Kupite mala pakovanje kozmetike ili sačuvajte besplatne uzorke za ovakve prilike. Dopunite bočice odmah po povratku, kako bi uvek bile spremne za iznenadni pokret.

4. Imajte spremne stvari po povratku. Ukoliko ponesete sve što imate na putovanje, život će vam biti mnogo komplikovaniji kada se vratite. Ja sam na ovo putovanje, koje je bilo veoma opušteno, ponela svoje najudobnije stvari, dok sam malo poslovnije kombinacije pripremila kako bih odmah mogla da uskočim u poslovni režim.

5. Raspakujte se! Lično sam od onih ljudi koje lako uhvati depresija posle odmora. To znači da sam sposobna da ne raspakujem svoje stvari jako, jako dugo. Naravno, ovo često vodi u potpunu kaastrofu u datom periodu. Dakle, ne budite lenji. Ispraznite kofere, upalite mašinu, vratite čiste stvari na njihovo mesto, rasporedite kozmetiku tamo gde inače pripada i odložite svoj kofer do sledeće lepe prilike.

I ne zaboravite da uživate! Ako ove godine putujete negde, setite se da je najlepše živeti lako, a da su stvari koje imamo i koje ponekad vučemo sa sobom prolazne, dok su iskustva koja stičemo na odmorima tu da nam ulepšaju i obogate život.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...