Skip to main content

Praznični serijal - Veliko spremanje

U doba praznika, svi, a posebno oni koji očekuju goste, planiraju akciju velikog spremanja kuće. Generalno, ovo je zadatak koji možete da obavite na lakši, ili na teži način. Za mene, lakši način znači odvojiti dovoljno vremena, napraviti plan akcije i brižljivo odrediti prioritete. Teži način je kada bez ikakvog plana i redosleda prosto krenem da čistim kao muva bez glave, nađem još stotinak poslova koje treba obaviti, a zatim odustanem jer sam preumorna.

Svaki dom je drugačiji, i svako od nas ima (ili nema) svoje rutine koje mu beskonačan posao dovođenja kuće u red čine jednostavnijim. Zbog toga mislim da ne treba da vas zatrpavam listama na kojima piše šta sve treba obaviti, jer vi to znate mnogo bolje od mene. Ali ipak, možemo da pokušamo da napravimo neki plan rada zajedno. 

Napravite spisak


Za početak, odredite šta sve treba da se uradi. Budite realistični i objektivni. Ako zadate sebi previše zadataka, nećete uspeti sve da ih obavite i završićete umorni i isfrustrirani. Zato prvo napravite spisak obaveznih stvari koje morate da uradite, a onda dodajte opcione stavke na kraj. Tako ćete osećati da ste postigli više nego što ste planirali ako uspete da obavite i opcione zadatke, umesto da se osećate neuspešno jer niste sve postigli.

Pretpostavljam da bi u mom slučaju detaljno ribanje kuhinje, kupatila, podova i porzora, kao i brisanje paučine i prašine svakako gravitiralo ka prvoj kategoriji. Ipak, mislim da bi pomeranje kreveta, frižidera i čišćenje mračnog i nepoznatog haosa iza njih, svakako podpalo pod kategoriju opcionih zadataka.

Sastavite plan borbe


Obimno čišćenje je veliki posao, i uz svakodnevne obaveze, optimistično je očekivati da se sve može obaviti u jednom danu. Zato, kada napravite spisak iz prethodne faze, i uporedite ga sa svojim planovima u narednim danima, možete rasporediti obaveze po danima. Pokušajte da radite od plafona ka podu i od prometnijih ka manje prometnim prostorijama. 

Ja lično bih usisavanje ostavila za sam kraj, pošto u stanu čuvamo zeku koji ume da napravi puno haosa za veoma malo vremena. Za razliku od njega, naš pauk Sima (sve pauke koje nađemo u kući zovemo Sima), pravi haos mnogo sporije, tako da bih ja počela spremanje od paučine. Ali, kao što već rekoh, svaki dom je drugačiji i vi najbolje znate šta je najpametnije uraditi u vašem slučaju.

Potražite pomoć


Ako je ikako moguće, ne libite se da potražite pomoć kada su ovako veliki zadaci u pitanju. Znam da ukućani verovatno neće biti oduševljeni dodatnim obavezama, ali svaki zadatak koji obave može da predstavlja olakšanje za vas.

Ja imam tu sreću da je Nikola često spreman da mi pomogne i to mi čini život mnogo lakšim. Ali, ako smo u toku zajedničkog života i brige o kući nešto naučili, to je da je jako bitno da se zna koje je čije zaduženje. U suprotnom ćete prosto doći u situaciju da prebacujete krivicu za neodrađen posao sa jednog na drugog člana domaćinstva i ništa neće biti urađeno.

Dodatni saveti:


1. Kada se krećete kroz kuću i sređujete, ponesite sa sobom korpu za veš ili neku drugu veliku posudu u koju možete da stvaljate stvari koje nisu na svom mestu. Ovako nećete morati stalno da se šetate. Možete i da odvojite stvari koje pronađete a koje ne pripadaju vama, da bi ih ukućani rasporedili na pravo mesto.

2. Ostanite fokusirani i olakšajte sebi ostale obaveze. Isplanirajte jednostavne obroke u periodu sređivanja i obavite kupovinu pre nego što počnete. Možete i da obavite što više pranja i peglanja unapred.

3. Ukoliko u toku čišćenja primetite da nešto treba da se kupi, popravi ili promeni, zabeležite to, ali zanemarite taj posao trenutno, inače nikada nećete završiti.

Sve u svemu, srećno čišćenje i zaboravite na perfekcionizam!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...