Skip to main content

Konmari metoda: IV Kategorija - Razno: Dno ormana

U našem stanu postoje dva mala orana, u kojima držimo sve od garderobe, preko posteljine, krevetnine i drugih životnih potrepština koje nemaju drugo mesto. Moja polovina je zauzeta šipkom za stvari koje se kače, i pored toga ima samo jednu policu plus dno ormana gde stoji sva garderoba koja ne visi na vešalicama.

Drugi orman sadrži četiri police. Dve srednje se koriste za Nikolinu odeću, kao i za posteljinu i peškire, dok su preostale dve police jako loše iskorišćene. U ovom postu želim da vam prikažem kako sam to pokušala da promenim.


Dno Nikolinog ormana

Vrh Nikolinog ormana
Kao što vidite, na najvišoj polici vlada relativna organizacija, ali ona nije iskorišćena u potpunsti. Sa druge strane, stvari su vrlo neuredno nabacane na najnižu policu i vrlo često mi je teško da pronađem ono što mi je potrebno. Zato sam se odlučila da ovo bude moj sledeći poduhvat.

Sređivanje

Kao i svako uspešno sređivanje, i ovo je moralo da počne izbacivanjem sadržaja ormana na svetlost dana (odnosno večeri, zato su i slike mnogo lošije).

Krš iz ormana poređan po krevetu

Na ovoj gomili su se našle stvari iz nekoliko kategorija. Najvećim delom, ovde se nalaze rezervni jastuci i pokrivači. Pored njih, tu je i velika količina starih peškira koje upotrebljava čuveni Mića zec. Veliki deo haosa čine i moje pidžame i spavaćice kojima nisam našla mesto u svom ormanu. Tu se takođe nalaze i naši peškiri za plažu i bade mantili. Veliko iznenađenje za mene je bio i pronalazak nekoliko Nikolinih dukseva i džempera za koje nisam znala da ih i dalje poseduje (a nije ni on).

Uz sve to, ovaj prostor služi i kao privremeno mesto za one stvari kojima treba neka prepravka, ali i kao stalna lokacija gomile za peglanje. Takođe sam u periodu od kad primenjujem konmari metodu, ovde trpala stvari od sentimentalnog značaja kako bih ih pregledala na kraju.

Uzimajući sve to u obzir, mislim da je veliko čudo da ovaj deo ormana nije zapao u mnogo gore stanje od zatečenog.

Kateogrizacija

Nakon vađenja iz ormana, usledila je neophodna kateorizacija. Za početak sam razdvojila zimske i letnje pidžame i one prilagođene sezoni stavila u odgovarajuću kutiju, a ostale sklonila sa strane.


Pidžame

Sentimentalne stvari i uspomene su takođe odložene na posebnu gomilu.

Uspomene

Još jedna od interesantnih stvari koje sam našla ovom prilikom su, kao i obično, čarape. Naime, ako mi se nekada desi da nakon pranja veša naiđem na rasparnu čarapu, uvek sam je stavljala na ovu policu dok joj se ne pojavi par. I već nekoliko meseci sam bila ubeđena da imamo četiri polovična para i bila sam spremna da ih ovom prilikom bacim. Međutim, na moje iznenađenje, sva četiri para čarapa su zapravo bila kompletna, i svih osam čarapa se zapravo nalazilo na istoj ovoj polici. Evo i dokaza:

Uparene čarape


Organzacija


Na kraju je postignuta sledeća organizacija:

Leva polovina police je namenjena rezervnim jastucima i pokrivačima.

Pored nje su smešteni peškiri za plažu i bade mantili koji se ređe koriste. Na njih su naslagani peškiri za zeku koji se koriste češće.

Ispred peškira je smeštena kutija sa mojim pidžamama.

U desni ugao je stavljena korpica u koju ću stavljati veš kojem treba peglanje. Nadajmo se da će me njena veličina motivisati da redovno peglam.

U kesi ispred se nalaze stvari kojima treba neka prepravka (uglavnom po koje dugme). I naravno, rasparne čarape, kojih, nadam se, više neće biti.
Vansezonske pidžame i sentimentalne stvari su premeštene na najvišu policu na kojoj je ionako bilo neiskorišćenog prostora. A evo i kompletnog pogleda na ovaj orman sada:

Ceo orman posle

Kako dugo niste imali priliku da bacite pogled na trenutno stanje mog ormana koje se relativno često menja obzirom na izbacivanje nekih stvari, dodavanje novih, nabavku novih kutija itd, evo i jednog svežijeg snimka mog ormana:


Tokom ove akcije bačeno je jako malo stvari, ali ako vam treba malo motivacije, evo i te sličice:


Polako se približavamo kraju ovog procesa i mogu vam reći da jedva čekam da uživam u ostvarenim rezultatima. Veoma sam uzbuđena da saznam da li će ova metoda preživeti test vremena :)

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…

Nedostaje mi ovaj blog

Nisam očekivala da će moja pauza u blogovanju trajati ovoliko dugo. Ali nešto brži tempo života, u kombinaciji sa nedostatkom motivacije i lenjošću je doveo do toga da mi se vreme prosto 'izvuče'. A kada sam jednom ispala iz koleseka, bilo je sve teže da se vratim u njega. Dugo sam osećala grižu savesti jer ne pišem, pa čik i jer ne čitam blogove koje sam ranije pratila... I mada me je taj osećaj krivice stalno opominjao da počnem ponovo, tek kada sam primetila koliko meni fali ovo kuckanje, i koliko mi nedostatak bloga smeta u svakodnevno životu, tek tada sam shvatila da želim da se vratim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...