Skip to main content

Praznični serijal: Postpraznično raspremanje - Uđite spremni u 2016.

Za dva dana praznična sezona će biti gotova i zvanično će doći vreme da ispunimo novogodišnje odluke i da učinimo 2016. što boljom godinom. Kada ste već pregrmeli sve obaveze koje decembarsko ludilo nosi sa sobom, pronađite još malo energije da postpraznično raspremanje obavite kako treba. Evo nekih saveta kako da to uradite.

Pakovanje dekoracije

Već sam pisala da sam iskoristila priliku da bacim stare i ofucane ukrase dok sam kitila svoju jelku. Ukoliko vi to niste uradili, iskreno vam preporučujem da to uradite sada, a ne za godinu dana. Sve ono što više nije u najboljem stanju možete da bacite, a sve što je i dalje očuvano ali vama lično više ne odgovara možete da poklonite ili prodate na nekom sajtu.Ukrase koje nameravate da zadržite organizujte i spakujte na pravilan način kako biste uštedeli prostor, sprečili oštećenja i imali lakši zadatak sledeće godine. Predlažem vam da pogledate ovaj video prepun odličnih saveta.

Odlaganje poklona

Razmislite dobro o poklonima koje ste vi i vaši ukućani dobili ove godine. Ovaj savet je posebno bitan za sve roditelje sa malom decom, koja tradicionalno dobijaju puno poklona. Pre nego što sve rasporedite na svoje mesto, zapitajte se da li vam je taj poklon trenutno potreban i da li imate gde da ga držite. Ne savetujem nikoga da prosleđuje dobijene poklone, ali ako već imate nešto slično, možete se odlučiti da donirate stariju stvar a da zadržite novu. Takođe se možete voditi logikom 'one in one out' za sve ono što vam nije bilo neophodno pre praznične sezone.Ako su vaša deca dobila puno novih igračaka na poklon, možete napraviti neku vrstu rotirajućeg sistema koje predlažu mnoge mame sa interneta. Generalno je poznato da deca imaju tendenciju da se igraju sa manjim podskupom svojih igračaka, tako da nije loša ideja skloniti neke stvari na stranu dok klinci uživaju u svojim poklonima. Nakon nekog perioda kada osetite da im je potrebna neka novina, možete izneti neke od sklonjenih igračaka i zameniti ih onima koje su vašoj deci trenutno dosadne. 

Sezonski predmeti koje niste koristili

Da li imate pet različitih novogodišnjih stolnjaka od kojih svake godine koristite jedan ili dva najlepša? Imate li posebno posuđe za kuvanje i serviranje hrane u prazničnoj sezoni? Upravo ste imali odličan test koji je pokazao šta se od toga zapavo koristi a šta ne. 

Ako neke stvari niste koristili ove godine, zapitajte se zašto se to desilo. Ukoliko je objašnjenje razumno, na primer imali ste manji broj gostiju nego inače ili ste promenili meni ove godine, ali ćete se sledeće godine vratiti starim navikama, to je u redu. Ali ako niste upotrebili nešto iz prostog razloga što vam nije potrebno, predlažem vam da te stvari prosledite nekome kome su potrebnije.


Hrana

U sezoni praznika se često preteruje na svim poljima, pa i na polju hrane. Ukoliko imate mnogo ostataka, napravite dobar plan potrošnje. Procenite šta je to što vaši ukućani vole da jedu i šta im nije dosadno ni kada je peti dan za redom na stolu, pa to pojedite odmah. Ostatke hrane podelite na što manje porcije za zamrzavanje koje ćete lako izvaditi kada vam treba brzinski brok. Mislim da ćete mnogo lakše pojesti po dve sarme s vremena na vreme nego što ćete pojesti čitavu šerpu ako ih tako zamrznete.Napravite plan kojim tempom možete pojesti ostatke, a ako vam dosade, Džejmi Oliver ima super recepte za gulaše, čilije i variva za upotrebu preostalog mesa. I naravno, ne zaboravite da napravite beleške o potrošnji hrane ove godine kako biste sledeći put napravili optimalnu količinu.

Budite zahvalni

Koliko god vaši praznici ove godine bili raskošni ili skromni, ne zaboravite da budete zahvalni na onome što oni nose. Svi ovi neophodni poslovi i obaveze će vam pasti mnogo lakše ukoliko o njima budete mislili kao o sastavnom delu praznične magije i načinu da se odmorite od svakodnevnog posla, da provedete malo vremena radeći ono što volite u društvu svojih najbližih.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...