Skip to main content

Praznični serijal: Pripreme za Božić i Badnji dan

Nadam se da smo se svi oporavili od proslave Nove godine i reprizne večeri i da smo spremni za nove pobede uz praznike koji su tek pred nama.

Obzirom na mnogobrojne aktivnosti koje su me zaokupile prethodnih dana, mislim da moram veoma da se uozbiljim ne bih li uspela da obavim sve što me očekuje u nedelji koja sledi. Moj plan nije preterano ambiciozan jer ove godine ostajemo kod kuće zbog poslovnih obaveza, pa će nas biti samo dvoje.Nedelja, 3. januar (danas)

Danas planiram da se posvetim vraćanju svojeg doma u redovan režim. Poslednjih nekoliko dana je bilo prosto pogubno u pogledu održavanja domaćinstva, tako da je sada neophodno vratiti se u kolotečinu pre nego povratka na posao. Osim sređivanja kuće, moram da napravim i spisak za kupovinu i spisak obaveza po danima kako bih Božić dočekala spremna.

Evo mog okvirnog plana za naredne dane...

Ponedeljak, 4. januar

Prva i osnovna obaveza je dočekati prvi radni dan dostojanstveno i bez kukanja :) Nakon toga, očekuje me nabavka namirnica za Badnji dan. Iskreno se uvek bojim datuma kada cela zemlja posti. Uvek sam u panici da li ću pronaći ribu i drugu posnu hranu ako ne obavim kupovinu na vreme. Nemam velike planove u vezi sa prazničnom trpezom, ali ipak planiram da Badnji dan dočekam spremna.

Utorak, 5. januar

Kako je Badnji dan radan za nas oboje, hranu koju nameravamo da nosimo na posao treba pripremiti veče pre. Plan je da doručkujemo Nikoline fantastične sendviče sa tunjevinom i zelenom salatom u integralnoj kifli, dok ćemo za ručak imati gulaš sa gamborima, koji naravno mora da bude pripremljen veče pre. 

Ove godine sam se odlučila na hrabar potez kuvanja prebranca za večeru. Potez je hrabar prvenstveno iz tog razloga što sam u svom životu pasulj prebranac pripremala jednom i to pre četiri godine. Na osnovu ovoga vam je verovatno jasno, da smo bili primorani da bacimo celu tepsiju psulja, koji je bio tvrd kao kamen. S tim u vezi, u utorak popodne moram i da potopim pasulj kako bih u sredu mogla da ga pripremam.

Sreda, 6. januar (Badnji dan)

Sreda je rezervisana za mirno veče kod kuće, i naravno kuvnje već pomenutog prebranca. Nadam se da će biti vrlo uspešno. 

Za sve zainteresovane da pročitaju malo više o običajima vezanim za Badnji dan, preporučujem ovaj tekst iz Blic žene.

Četvrtak, 7. januar (Božić)

Na sam Božić, planiramo da pripremimo jednostavnu ali ukusnu hranu po našoj meri. Glavni sasojci naše božićne večere bi trebalo da budu meso sa roštilja (u našoj radinosti, na malom električnom roštilju) i nekoliko salata čiji sastav još nismo tačno odredili.

Kao i ostali stanovnici grada, nismo u mogućnosti da sami obezbedimo sebi badnjak, tako da ćemo morati da se oslonimo na lokalne tezgice za osnovne praznične potrepštine.

Sve u svemu, planiramo da nam božićni praznici proteku na jednostavan, miran i lagan način koji odgovara nama i našem senzibilitetu. Verujem da će sve to biti mnogo drugačije kada odlučimo da imamo decu i da će zahtevati mnogo više rada i organizacije. Za sada ne vidim potrebu da radimo bilo šta u čemu ne uživamo potpuno i nadam se da i vi imate mogućnost da ostatak praznične sezone provedete rasterećeno i bez stresa.Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...