Skip to main content

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.

Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:Možda slika nije verodostojna, ali verujte mi - u pitanju su sve moguće vrste mrlja. Ima tu i masnoće i skorelosti i svih oblika uobičajene šporetske prljavštine. 

A onda na scenu stupa moje omiljeno stedstvo za čišćenje: soda bikarbona u ambalaži od multivite (za lakše nanošenje).
Za uobičajeno čišćenje, savetujem da upotrebite 1 do 2 kafene kašičice koje ćete posuti po zaprljanoj površini. Ja ih zatim razmažem nakvašenom, abrazivnom stranom sunđera po celom šporetu (bez trljanja i pritiskanja koje može da ošteti površinu).  Nakon pola minuta, prosto sklonim sodu koja sa sobom pokupi gotovo svu masnoću. pa čak i one skorele momente koji se često mogu naći na pločicama iznad šporeta.

Zatim malo protrljam ona mesta sa kojih se prljavština ne skine baš tako lako, ali su takva mesta veoma retka. I zatim sve to isperem.

Ovog puta sam malo poboljšala proces uključujući i sirće. Postoje dva razloga za to. Prvi je taj što se sirće i soda međusobno neutrališu i nekada mi je lakše da isperem sodu na ovaj način umesto da koristim samo vlažnu krpu. Drugi razlog je taj što sirće ima antibakterijsko dejstvo, što je uvek veliki plus u kuhinji.

Da bih lakše nanela sirće i da ne bih koristila velike količine koje se nikada neće ispariti, probušila sam plastični poklopac boce zagrejanom špenadlom i tako ga sipala na krpu.

Posle svega ovoga sam izvela završni udarac brisanjem cele površine suvom, pamučnom krpom. A na ceo ovaj postupak sam potrošila oko 5 minuta svog života.

Krajnji rezultat izgleda ovako:
Po mom mišljenju, ovo je najlakši i najefikasniji način da se obavi ovaj posao i od srca ga preporučujem svima. Ni ušteda koja se ostvaruje smanjenjem broja hemikalija koje kupujemo nije zanemarljiva u dugoročnom smislu. Ali najveća vrednost koju nosi čišćenje prirodnim sredstvima je u bezbednosti koju ovaj pristup nosi.

Ja ne tvrdim da živim najzdravijim stilom života, i svakako imam mnogo mesta za napredak u ovom smislu. Ali me je osećaj nesigurnosti kada pokušavam da isperem hemikalije sa šporeta uvek izluđivao. Prosto nikada nisam imala povrenja da nešto jako štetno neće ući u moju hranu ili da neće zagaditi vazduh u kojem živimo čim se upali ringla. Od kada koristim proizvode koji ljudi svojevoljno redovno stavljaju u svoju hranu - zaista se ne brinem oko takvih stvari.

Nadam se da vam se dopao ovaj savet, i da ćete izdvojiti par trenutaka da posetite moju Facebook stranicu

Comments

 1. Drago mi je što netko voli sodu bikarbonu kao i ja. Sličan način čišćenja vidjela sam na ovom linku (https://www.youtube.com/watch?v=7OmHC8LuYeE) i umrla od smijeha kad je žena objašnjavala postupak pa sam morala isprobati. :) Ne znam jel pratiš Clean My Space, oni imaju isto odlične savjete za čišćenje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, super video :D
   Inace, bas smo usaglasene, upravo sam ti na drugom komentaru napisala da sam pocela da pratim Melissu i da sam se obradovala jer je i ti hvalis :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...