Skip to main content

Konmari na delu: Milicin orman

Došao je još jedan poslednji ponedeljak u mesecu, i vreme je za još jednu priču o ormanu na kojem smo radili. Ovog puta, žrtva ovog mekeover-a je bila moja drugarica Milica koja je vrlo hrabro uskočila u ovu avanturu. Iako se ovaj projekat na momente činio teškim i izazovnim, Jovana i ja smo bile uz nju i pokušale smo da je podržimo u njenim naporima da organizuje i declutter-uje svoj orman. A evo i kako je to izgledalo iz naše perspektive...

Raščišćavanje

Na početku, smo, kao i obično, slikale trenutno stanje, i počele sa vađenjem i sortiranjem stvari. Kao što ćete videti, zadatak je bio obiman ali lako ostvariv uz tri para vrednih ruku.Kao što sa slika možete da primetite, Mica ima dosta prostora, ali i dosta stvari i to je bio naš najveći izazov. Kako smo ih vadile iz ormana, neke su odmah odlazile na gomilu koja ne ostaje, a neke su ostale na opštoj gomili koju smo kasnije procesuirale. U jednom trenutku smo se našle u sledećoj situaciji:

Stvari koje ne ostaju

Stvari koje ostaju

Odlučile smo da se prvenstveno pozabavimo zimskim i stvarima koje su prikladne za sva godišnja doba, dok smo za sada zanemarile isključivo letnje stvari. Dok je Mica i dalje prolazila kroz neke kategorije, Joca i ja smo se bacile na pakovanje onoga što sigurno ostaje, po uobičajenom redosledu. To znači da su prve na red došle majice bez rukava, pa majice sa rukavima i tako dalje, pa tek onda suknje i pantalone. Mica je u ovom smislu imala specifične želje u pogledu raspoređivanja stvari koje nosi isključivo kada izlazi i onih koje nosi preko dana, pa smo imali i te kategorije.

Pakovanje

Kao i obično, stvari smo pakovale u obične kutije kuje smo imale ili mogle da nabavimo u datom trenutku. U toku samog procesa smo analizirale koje veličine odgovaraju kojoj kategoriji, menjale ove odluke kako je vreme prolazilo i slično. Kada je organizacija u pitanju, stvari ne funkcionišu uvek savršeno iz prvog pokušaja i sasvim je ok biti fleksibilan.Složene majice

Složeni džemperi

Slaganje pantalona i gomila koja se smanjuje

Slaganje pidžama

Obzirom na veličinu ovog poduhvata, uspele smo da ga završimo u rekordnom roku, što nam je ostavilo malo vremena za nekoliko nepraniranih aktivnosti. Jedna od njih je sređivanje kapa, šalova i rukavica.

Šalovi, kape, rukavice pre

Ja sam iskoristila priliku da se slikam sa ovim simpatičnim šeširićem za koji verujem da je bio vrlo moderan pre desetak godina.


A onda smo, nakon ozbiljnog declutter-a, sve vratile u fioku kojoj pripada.

Šalovi, kape i rukavice posle

Drugi bonus projekat koji smo završile je bio sređivanje Micinih stvari za teretanu, a evo i kako je to izgledalo:

Polica sa stvarima za teretanu pre sređivanja

Pakovanje stvari

Stvari za teretanu posle sređivanja

Konačni rezulati


Na slikama ispod možete da vidite kako smo organizovale Micine police na kraju dana. Ono što je verovatno bitno napomenuti je da su ove slike napravljene nakon skoro dva meseca od inicijalnog sređivanja. Mislim da je više nego jasno da su stvari ostale u divnom redu i da je ovaj sistem izdržao test vremena u Milicinom slučaju.

Nadam se da va ovakvi postovi motivišu da i sami uskočite u ovakvu avanturu i da ćete i vi imati ovako dobre rezultate u svom konmari procesu.

Sve ljubitelje jednostavnog života pozivam da posete moju FB stranicu, na kojoj ima puno poklona za sitnije devojke, upravo iz perioda sređivanja Micinog ormana. Veliki pozdrav i puno hvala na poseti ovom blogu!

Comments

Popular posts from this blog

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Pakovanje za more

Dragi moji i drage moje, početak ovog posta sam počela da pišem simultano se pakujući. Tog dana sam  imala i druge obaveze, tako da je blog morao da trpi. Nadala sam se da ću da završim sa pisanjem na moru, ali je internet prosto bio preslab za kačenje slika. Dve nedelje kasnije, vraćam se zadatoj temi :)

Bilo kako bilo, ovo je moj prvi pokušaj minimalističkog pakovanja za more, tako da nije zgoreg pogledati da li sam u tome i uspela.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Kako da očistim zavesu za kadu u veš mašini?

Priznajem, kriva sam! Ne smem ni da vam kažem koliko dugo žmurim na jedno oko pred ozbiljnim higijenskim problemom zvanim prljava zavesa za kadu.

Ali hajde da se ne lažemo, upravo ovakve stvari često predstavljaju jednu od onih groznih, malih tajni našeg domaćinstva. Ne zato što smo lenji. Ne zato što nismo svesni da je higijena bitna.

Već iz jednog vrlo prostog razloga: postoje stvari kojene umemo da održavamo.

I dok sam ja bila spremna da prosto odustanem od tog posla i kupim novu zavesu (ne baš ekološko ili ekonomično rešenje), dobri ljudi sa interneta su mi pokazali pravi put i naučili me kako da obavim ovaj (kako se pokazalo), vrlo jednostavan zadatak.
U sledećem videu možete da saznate kako to radi Melisa, poznata autorka sjajnog sajta cleanmyspace, a ispod vas očekuje moj prevod i utisci.


Balans

Nedavno sam dobila komentar i pohvalu nekoga kome se divim, da uspevam da vodim pilično balansiran život. I zaista, uz bračne i kućne obaveze i stalan posao, uspela sam da pronađem vremena za vežbanje, učenje stranih jezika, razmišljanje o svrsi života, profesionalno usavršavanje, brigu o zdravlju, čitanje, druženje i blogovanje.
A bilo mi je potrebno samo nekoliko godina da kreiram sve ove rutine i da ih uključim u svoj način života :D I nikada nećete pogoditi šta se onda dogodilo! Dogodio se niz lepih događaja koji su me potpuno izbacili iz koloseka. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...