Skip to main content

Biblioteka i zašto sam ja 'drug član'

Od malih nogu sam učena da je biblioteka posebno i uzbudljivo mesto u koje treba stupati sa određenom dozom poštovanja. Za mene i moje drugarice to je bilo mesto na koje smo išle zajedno nakon škole. Mesto okupljanja, druženja, rezmenjivanja utisaka, pa čak i poneke svađe (i to oko knjiga, naravno). Draga kumo, znam da čitaš ovo i da se sa setom prisećaš onog što istorija pamti kao 'Veliki konflikt između Sanje i Sofije oko Pet prijatelja'.

Dečija biblioteka u Kragujevcu


Svake godine smo se takmičile koja će ispuniti sva polja u svojoj članskoj karti i pročitati najviše naslova u našoj grupici.

Biti načitan je bilo kul.

A knjige nisu bile tako lako dostupne pa ni povoljne kao danas. I zato smo se okretali biblioteci. A onda su se stvari malo promenile.

3 za 999é

U jednom trenutku sam postala dovoljno 'velika' da počnem da posećujem Beogradski sajam knjiga svake godine. Kako isti pada u vreme mog rođendana, ovo je bila divna prilika da potrošim novac koji dobijem na poklon.

Negde u tom istom periodu, knjige su počele da bivaju sve jeftinije i dostupnije i u mom (a pretpostavljam i u drugim gradovima). I tako nam biblioteke više nisu bile toliko značajne. Ja lično sam započela proces hiper-kupovine knjiga. Iskreno verujem da sam ih kupovala većom brzinom nego što sam mogla da ih pročitam. I tako sam došla u ovu simpatičnu situaciju...


Neke od mojih knjiga pre declutter-a

U trenutku kada sam prvi put počela svoje minimalističko putovanje, što je bilo pre nekoliko godina, odlučila sam da prestanem da kupujem sve knjige osim onih koje su delovi serijala koje sam već započela. I slobodno mogu reći da sam otkrila da mi kupovina knjiga ne nedostaje toliko. U početku je bilo tako puno onih koje sam mogla da pozajmim od prijatelja i porodice a koje ranije nisam stizala da pročitam. Kada se taj izvor malo 'istrošio', moj dragi suprug se dosetio jedne sjajne ideje. I tako je nastao ovaj post na mom prethodnom blogu.


Članska karta


Kada sam ponovo postala član biblioteke i predamnom se ukazalo to ogromno prostranstvo knjiga koje samo čekaju da ih ponesem sa sobom i uživam u njima, javile su mi se sve uspomene iz detinjstva. Osećaj zadovoljstva svaki put kada kročim u tu instituciju, utisak koji ona na mene ostavlja i ogromna radost čitanja... A sve to bez opterećivanja svog doma kupovinom novih stvari. 

I zato kada sledeći put ugledate akciju '3 za 999', pomislite koliko knjiga možete pročitati za 1500 dinara, koliko košta članarina u Beogradu. Verujem da je u drugim mestima i manje. Ili 750 dinara, ukoliko uhvatite popuste koji su vrlo česti. Ili 0 dinara za dobrovoljne davaoce krvi...

Budite član biblioteke. Jer je to kul :)


Toliko dobra izjava da sam zbog nje
 spremna da citiram člana porodice Buš

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...