Skip to main content

Konmari na delu: Majin kompletan vodič do savršene ostave

Jedna od mojih najbližih prijateljica, Maja, sigurno nije nepoznata redovnim posetiocima bloga 'Kako je lepo živeti lako'. Razlog tome je što smo se sa njenim ormanom upoznali u čak dva posta ovog tipa, krozDanas je vreme da se za promenu, upoznamo sa njenom savršeno sređenom ostavom. A ako i sami spadate u srećnike koji imaju na raspolaganju ovakav prostor, ali osećate da ga ne koristite na najbolji mogući način, nastavite sa čitanjem. 

Majine osvežavajuće fotografije će vam pokazati kako da stvorite svoj lični kulinarski i organizacioni raj, i to u dve jednostavne faze.

Ukoliko ste konstantno nezadovoljni načinom na koji funkicioniše vaša ostava, došlo je vreme da joj posvetite malo pažnje i da konačno stvorite prostor koji će raditi za vas. Verujte mi da razumem sve frustracije koje proističu iz neadekvatnog načina odlaganja hrane i muke koje verovatno imate ako ovaj segment svog doma još uvek niste doveli u red. 

Upravo sa ovim problemima se suočavala i Maja, kada je konačno odlučila da učini nešto po tom pitanju. Kao što ćete i sami imati prilike da vidite, iako je raspolagala više nego dovoljnim prostorom za odlaganje, on nikako nije bio funkcionalan. 

Prvi razlog za to su mnoge suvišne stvari koje imaju tendenciju da završe u ovom tipu prostora i da zauzmu neprocenjivo mesto na policama.

Drugi razlog obično leži u nedostatku organizacionih sistema i odgvarajućih organizatora koji prostor ne čine samo funkcionalnijim, već i lepšim.

Iako ove prepreke mogu da budu zastrašujuće i naporne za otklanjanje, verujte mi da će vam se isplatiti da ponovite upravo ove korake koje je Maja primenila na svom putu.

Počnimo od početka


Najbolji način da saznamo odakle je Maja počela u svom sređivanju je da pogledamo fotografije koje je bila tako ljubazna da mi prosledi.

Za početak ćemo se osvrnuti na pod ostave. Kao i u mnogim drugim domaćinstvima, njega su zauzele raznorazne stvari, koje ne samo da su bile neuređene, već su onemogućile jednostavan pristup policama.

Nije neuobičajeno da na ovom mestu zateknemo dosta kesa. kutija, pa i obuće, uz razne druge predmete koji možda pripadaju, a možda i ne, datom prostoru.

Jasno vam je da je sve ovo imalo negativan uticaj na estetski ali i funkcionalni momenat u ostavi.


Sledeća stvar koju treba da pogledamo su, naravno, police.
Ponovo vidimo zbirku stvari koje nemaju jasno određeno mesto, dok neke od njih deluju kao da ne pripadaju ovom prostoru. Ono što je sigurno, jeste da ovako organizovane namirnice ne pružaju domaćici mnogo motivacije kada se približi vreme ručka.

Ali Maja nije bila obeshrabrena ovakvim početnim stanjem, već se naoružala strpljenjem i energijom, kako bi kroz dva jednostavna procesa stvorila sebi mnogo lepši i korisniji prostor.

Sortiranje i grupisanje


Dva procesa koja sam spomenula su naravno, upravo sortiranje i grupisanje stvari. Nakon prvog pogleda na ovaj prostor, sigurno vam je jasno da je bilo neophodno izbaciti ili relocirati neke od ovih prdemeta kako bi se ostavilo više prostora za hranu i ostale kuhinjske potrepštine.

Sa druge strane, najbolji način da se postigne osnovni stepen organizacije je grupisanje preostalih stvari kako bi se raspoloživi prostor iskoristio na najbolji mogući način. A evo i kako je Maja to postigla:
Jedan od logičnih poteza je bilo oslobađanje prostora na podu. U tome joj je pomoglo grupisanje kutija i kesa koje su do tada bile na nekoliko mesta, kao i izbacivanje viškova koji su se tu našli. Većina obuće se preselila u cipelarnik, dok su papuče uredno smeštene na jedno mesto.

Sledeći korak su naravno, bile police.Sa ovih slika je više nego jasno da se Maja pre svega oslobodila velikog dela 'krša' koji joj nije bio potreban. Osim toga, retko korišćene stvari je sklonila na najviše police dok je one najdostupnije iskoristila za najpotrebnije stvari. 

Medju stvarima je napravila jasnu podelu izmedju posudja i aparata koji su se našli na jednoj polici, i hrane, koja je zauzela ostale police. Kako i među hranom postoje različite kategorije, Maja ih je grupisala na način koji njoj ima najviše smisla. Jedna od stvari koja mi se najviše sviđa je korišćenje poklopaca od kutija kako bi organizovala pojedine grupacije hrane.

Na slici ispod možete videti poređenje između polica pre i posle sređivanja.


Iiii... to bi bilo to. Prvi i najbitniji korak dovođenje ostave u red je bio gotov. U vašem slučaju, čitav ovaj projekat može biti gotov. Ali ne ukoliko ste iole nalik Maji. Oni koji je poznaju će vam reći da je estetika njeno srednje ime i da ni jedan protor nije gotov ukoliko nije uređen na najlepši mogući način.


Odlaganje i dekorisanje


Maja se odlučila da usavrši postignute rezulate kupovinom staklenih posudica i teglica u koje je presula neke od svojih namirnica. Uz ovaj dodatni korak, njena ostava je konačno bila baš po njnoj meri. Možda je čak dostigla ono što bi neki ljudi svrstali u 'pinterest worthy' kategoriju.


Predivne teglice za grickalice i semenje ne samo da dodaju estetski kvalitet ovoj ostavi, već su i više nego funkcionalan metod odlaganja ovog tipa hrane. Sa druge strane, ogledalo koje deluje nasumično ubačeno, upravo na ovu, najlepšu policu, predivno otvara prostor i čini ga još primamljivijim. Jer ko kaže da su dekoracije poželjne samo u dnevnoj sobi?


Prvobitna organizacija sa poklopcima kutija je unapređena čuvanom tehnikom 'stavi organizator u organizator'. Ovim se dodatno deli prostor i pravi se vizuelna i fizička granica između dva tipa hrane. U ovom slučaju su to začini sa jedne, i grickalice sa druge strane.

Iza njih, divne limene kutije, koje ponovo imaju i funkcionalnu i dekorativnu ulogu i prosto mame domaćicu da ih upotrebi.

Različite vrste ulja su takođe grupisane, lako vidljive i dostupne.
Kobinacija velikih šerpi i malih kuhinjskih uređaja na najnižoj polici (prirodnom mestu za teže i lomljive predmete), predstavlja idealan način da se rasterete često prepuni kuhinjski elementi.
Kao što vam je sigurno jasno, kombinujući svoju intuiciju i neke od poznatih 'dobrih praksi organizacije', Maja je uspela da stvori upravo onakav prostor kakav je njoj bio potreban.


 Vaša ostava je sledeća!Bez obzira kako izgleda i koje je veličine, prostor za odlagnje hrane je dragocena teritorija u svakom domu. Stoga ga nemojte shvatiti olako! Ugledajte se na Majin svetli primer i prosto ponovite ove jednostavne korake: sortirajte, izbacite, grupišite, prepakujte i dekorišite!

Iako možda mislite da je ovaj proces vremenski i finansijski zahtevan, budite svesni da je još zahtevnije ne obaviti ga. Setite se svih onih momenata kada niste mogli da pronađete najbitniji sastojak za neko jelo, ili ste trčali u prodavnicu kako biste nabavili neku namirnicu. Setite se i sve one hrane kojoj je istekao rok jer se zagubila u nekom mračnom ćošku za koji niste ni znali da postoji.

A onda recite sebi - i ja mogu da budem kao Maja. Ili još bolje. Zadajte sebi zadatak da stvorite još bolju ostavu od nje. Dodajte malo takmičarskog duha u ovaj miks i motivacije neće nedostati.

U komentarima očekujem da čujem koji su vaši najveći uspesi kada je organizacija u pitanju i na koji kutak svog doma ste najponosniji.  A do tada - neizmerno hvala Maji na njenom nesebičnom deljenju delova svog doma sa nama. Sigurna sam da je svojim radom i fotogrfijama uspela da motiviše mnoge od vas!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...