Skip to main content

Kuda otputovati za Uskrs? Krf kao idealna uskršnja destinacija!

U prethodnom postu sam se osvrnula na naše prošlogodišnje uskršnje putovanje koje je za destinaciju imalo Mećavnik. Ove nedelje vam donosim malo drugačiju ideju iz iskustva svojih roditelja, koji se već spremaju da isto ponove. U pitanju je Vaskrs na Krfu u organizaciji turističke agencije Teoxenia Travel. Ovaj post, kao ni prethodni, nije sponzorisan, i ja vas svakako pozivam da sami istražite koji su to najbolji aranžmani za vas. Ipak vam savetujem da pružite ovoj agenciji šansu na osnovu odličnih utisaka za koje sam čula iz prve ruke. A sada vas prepuštam mini intervjuu sa mojom mamom, Svetlanom, u kom možete saznati detalje o ovom putovanju. 

***


Šta te je navelo da posetiš ovu destinaciju?


Slučajno odgledani intervju na TV- u sa direktorkom agencije Teoxenia travel - Gordanom Milić i gradonačelnikom grada Krfa - Giannisom Trepeklisom u vreme sajma turizma u Beogradu, naveo me je da ovu destinaciju posetim prvi put. G. Trapeklisa smatram osvedočenim prijateljem Srbije, jer 1999. nije dopustio ni jednom NATO avionu da poleti sa Krfa ka našoj zemlji. A razlog njegovog gostovanja, bila je najava ove jedinstvene manifestacije, i poziv gostima iz Srbije da posete Krf, na kome se Vaskrs proslavlja na najspektakularaniji način u celoj Grčkoj. 

Obeleżavanje najznačajnijeg hrišćanskog praznika traje i u danima koji prethode Vaskrsu, a ova manifestacija je jedinstvena  po ceremonijama i običajima u celom svetu! U to vreme ovo ostrvo poseti preko 100 000 gostiju iz cele Grčke i čitavog sveta! Mesecima unapred, rasprodate su avionske linije prema Kerkiri kao i smeštajni kapaciteti. Podatak da turističku savez Krfa, ostvari veći prihod za vreme Vaskršnjih praznika nego tokom letnje turističke sezone, govori sam za sebe.  Ovo svakako nije uobičajeno turističko putovanje, već mnogo više od toga. Za nas Srbe najupečatljiviji utisak svakako su posete Srpskoj kući, ostrvu Vido i Zejtinliku u Solunu, kada oživljavaju snažna rodoljubiva osećanja, vezana za golgotu našeg naroda u Prvom svetskom ratu. Takođe, upoznavanje sa tradicijom na ostrvu, vezano za versku i običajnu zaostavštinu, koja obuzima sve stanovnike ostrva počev od najmlađih, do vremešnih stanovnika, govori o veličini i značaju ovog praznika na Krfu!

Panorama Kerkire 

Obzirom na to da se putovanje odvija u proleće, posetioci mogu dodatno da uživaju u eksploziji fantastične mediternske vegetacije i predivnom mirisu pomorandži i limunova koje se šire ostrvom. 
Napominjem da putovanje osim posete Krfu, podrazumeva i posetu Meteorima i Solunu.

Kako putovanje teče i šta ste sve imali prilike da vidite?

Polazak je na Veliki četvrtak iz Beograda u popodnevnim časovima. U jutarnim časovima, na Veliki petak, putovanje kroz Grčku odvija se fascinantnim autoputem Egnatia (E90) prema Igumenici. Sledi ukrcavanje na brod za Krf. Dolazak na Krf. Obilazak grada, razgledanje zaliva Garica, Kanona, crkve Vlaherne i manastira Pontikonisi (zaštitnog znaka ostrva). Dolazak u Guviju. Prisustvovanje ceremonijama iznošenja plaštanica u gradu Krfu. Nakon iznošenja Plaštanice iz Mitropolije polazak za Guviju. 

Tradicionalna crvena jaja

Kamerna atmosfera Velikog petka


Narednog dana, na Veliku subotu,  predviđeno je prisustvovanje svečanoj litiji i iznošenju moštiju Sv. Spiridona - čudotvorca. Poseta Srpskoj kući (muzeju sa eksponatima iz perioda boravka naše vojske i vlade na Krfu 1916-1918.god.). U 11.00 prisustvovanje jedinstvenoj ceremoniji 'bacanja ćupova'. Odlazak na ostrvo Vido, obilazak spomen-kosturnice i polaganje venaca u 'Plavu grobnicu'. Fakultativni obilazak palate Ahilion, letnjikovca Austrijske princeze Elizabete. Povratak u Guviju. U večernjim časovima  prisustvovanje veličanstvenoj i jedinstvenoj proslavi Vaskrsa uz litiju, svetlost hiljada upaljenih sveća (lampada), parad filharmonijskih orkestara, sa nezaboravnim vatrometom…Nezaboravno bacanje ćupova 
na Veliku subotu

U nedelju, na sam dan Vaskrsa, prisustvovanje Vaskršnjoj liturgiji i pričest. Povratak u Guviju. Fakultativni izlet 'Ostrvska tura'. Posete fabrici kum-kvota (retka citrusna biljka od koje se samo na Krfu spravljaju slatkiši i jedinstvena alkoholna pića, idealna za suvenir sa Krfa), očaravajuće Paleokastrice, vizantijskog manastira posvećenog Uspenju presvete Bogorodice. U povratku poseta Spomen ploči na mestu iskrcavanja srpske vojske. U večernjim satima organizovan fakultativni odlazak u tavernu poznatu po sjajnim 'grčkim večerima', uz bogat program, specifične krfske, ali i poznate grčke plesove, nošnje, muziku, kvalitetnu lokalnu kuhinju i sjajnu zabavu.

Crkva Sv. Spiridona

Biljka kum kvot na terasi moje bake!


Petog dana, na vaskršnji ponedeljak, sledi napuštanje hotela u ranim jutarnjim satima, ukrcavanje na brod za Igumenicu. Polazak za Meteore. Poseta radionici za izradu ikona. Razgledanje čudesnih manastira podignutih na vrhovima stena ovog, u svetu poznatog geološkog fenomena. Poseta jednom od manastira u monaškom gradu zasnovanom još u 11. veku. Veliki Meteoron, Sv. Nikola, Sv. Trojica, Sv. Stefan… Nastavak puta Poseta izvoru Sv. Petke sa čudotvornim moštima u dolini Tembi. Dolazak u Paraliju. Smeštaj u studije/apartmane. Noćenje.Meteori

Šestog dana sledi napuštanje studija i put do Soluna. Panoramsko razgledanje Soluna: Bela kula, spomenik Aleksandru Makedonskom, Galerijev slavoluk, Rotonda, crkva Panajia Halkeon, crkva svetog Dimitrija... Odlazak na Srpsko vojničko groblje - Zejtinlik. Nakon toga slobodno vreme za šetnju i šoping. Povratak za Beograd počinje u popodnevnim, a završava se u ranim jutarnjim satima. 

Bela Kula


Da li ste zadovoljni odnosom cene i usluge?

Cena aranžmana iznosi 185 EUR po osobi i uključuje prevoz autobusom turističke klase, prevoz brodom Igumenica – ostrvo Krf – Igumenica, 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 2* na Krfu (doručak je skromniji, kontinentalni i poslužuje se), 1 noćenje u studijima / apartmanima sa 2* u Paraliji, razgledanja gradova Krfa i Soluna, obilazak Srpske kuće i prevoz brodićem do ostrva Vida, ulaznicu za manastir na Meteorima, usluge stručnog vodiča i organizaciju putovanja.

Cena aranžmana NE uključuje: grčko veče (27 Eur), obilazak palate Ahilion (10 Eur), izlet 'Ostrvska tura' (15 Eur) kao ni grupno zdravstveno osiguranje (deca do 18 god. 295 RSD, odrasli 19-70 god. 475 RSD).

Lično smatram da je odnos cene i usluge odgovarajući. Mnogo toga može da se vidi - nije skupo, ali ni previše luksuzno.

Lični zaključci?


Smatram da bi svako, barem jednom u životu, trebalo da poseti Krf u vreme ovog najvažnijeg hrišćanskog praznika. Prirodna lepota, brojne arheološke i istorijske znamenitosti, blaga klima, učinili su ga omiljenom destinacijom i jednim od najšarmantnijih mesta u Evropi. Istorijski centar sa srednjevekovnim tvrđavama i utvrđenim bedemima čini jedinstvenu arhitektonsku celinu i u leto 2007. je svrstan u Spomenike Svetske Baštine  UNESCO. Iz ovog razloga smo se mi opredelili za najiskusnije organizatore, odnosno agenciju Teoxenia Travel, koja ima višedecenijsko iskustvo.

***

Kao što ste imali prilike da pročitate, ali i da vidite, radi se o jednom veoma interesantnom i sadržajnom putovanju, koje će sigurno biti zanimljivo čak i manje religioznim putnicima. Bogat sadržaj i neobične tradicije i običaji stanovnika ovog ostrva, sigurno će vas zantrigirati. 

A ukoliko za praznike ostajete kod kuće, predlažem vam da trknete na blog 'Organizirajte se!', moje prijateljice Petre, koja je za svoje čitaoce pripemila nekoliko dekorativnih prazničnih ideja. Do sledećeg ponedeljka, želim vam da živite lako!


Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...