Skip to main content

Kuda otputovati za Uskrs? Naše iskustvo u Drvengradu!

Praznici predstavljaju vreme rezervisano za omiljene aktivnosti, beg od svakodnevnih obaveza i period relaksacije koji nam je svima potreban.  Imajući to u vidu, kao i činjenicu da se Uskrs približava svima nama koji ga slavimo po julijanskom kalendaru, vreme je za malo planiranja.

Smatram da sam temu stress-free praznika i prazničnih ideja donekle iscrpela u zimskom periodu, pa se ovog proleća obraćam onima koji imaju želju da izađu iz svog svakodnevnog okruženja.  Svim ostalim čitaocima savetujem da bace pogled na ostale savete iz domena praznika, koje mogu pronaći ovde. Sigurna sam da će svako pronaći poneki savet o lakšoj organizaciji istih. Zbog toga sada menjam fokus i želim da vam predstavim proverene ideje za putovanja u ovo doba godine.

Današnja destinacija - Mećavnik

Ova ideja je potekla od moje divne prijateljice i koleginice Jasmine, koja je usled vremenskih ograničenja morala da pronađe savršenu lokaciju za svoj brzinski medeni mesec. To je značilo da nema puno prostora za udaljavanje, kao i da joj je potrebno nekoliko dana u miru i tišini da se nakon velike avanture zvane svadba, vrati svakodnevnim obavezama. Njen izbor je pao na Drvengrad, koji je u ovom pogledu nije razočarao. Nekoliko dana na ovom mestu, i mladi bračni par je bio spreman za povratak u realnost.

Meni se njena priča jako dopala, ali smo Nikola i ja odlučili da posetimo Drvengrad nešto drugačijim povodom. U pitanju je bio Uskrs 2015. Specijalna ponuda za trodnevno putovanje u paru, samo nas je dodatno motivisala.
Prvi utisci

Mir, tišina, priroda. To je ono što smo tražili, a što nas je i dočekalo. I zbog toga smatram da je Mećavnik pravo mesto za vas ukoliko ste spremni da se na nekoliko dana udaljite od gradske buke i brzog tempa života. Umesto toga, možete izabrati prijatno ispijanje kafe na jednoj ovakvoj terasi sa koje pogled puca na nedirnutu prirodu. Možete udisati svež vazduh i diviti se svoj jednostavnosti tradicionalne srpske arhitekture. 
Možete se prošetati minijaturnim ulicama ovog mestašceta, pojesti neki od tradicionalnih slatkiša u autentičnoj poslastičarnici, pa čak i pogledati film u lokalnom bioskopu (sasvim logično, izbor filmova će posebno oduševiti fanove Emira Kusturice).
U kompleksu se nalazi i ova šarmantna crkvica, tako da dan Uskrsa nećete dočekati nespremni. 

A ako vas zanima obim i ukus hrane uključen u polupansionske aranžmane, reći ću vam samo da mi uz najbolju volju nismo uspeli da se počastimo ni jednim jedinim ručkom u toku svog boravka. Naime, doručak i večera su tako sadržajni i uključuju mnoge poslastice ovoga kraja (poput savršenog domaćeg kajmaka i specijaliteta iz oblasti suvog mesa), da je nemoguće ostaviti imalo prostora na tanjiru, a i u stomaku. Iskrena da budem, ovo možda nije najbolje odredište za vegane, jer se uprkos bogatom izboru salata, ipak forsira nešto jača hrana.
Trenutke dokolice i lenčarenja, lako ćete ispuniti u bazenu ili spa centru odog odmarališta. Svi standardni sadržaji neophodni za potpuno opuštanje su vam na dohvat ruke. Pored toga, na raspolaganju gostima su i odlična košarkaška sala, kao i teretana. Na dan Uskrsa, ofarbana jaja se nalaze svuda i slobodni ste da se poslužite njima.


Ono što je meni ostavilo najjači utisak na ovom putovanju, je ipak predivan smeštaj. Neizmerno sam uživala u preslatkoj kućici u kojoj smo bili smešteni, a koja mi je pružila nedvosmislen utisak doma. Nije u pitanju samo rustični način gradnje, prirodni materijali, pa čak ni ručno rađeni nameštaj. U pitanju je osećaj vraćanja korenima, spoznaja da su naši stari provodili svoje dane u ovakvoj tišini i miru i povratak u jedno jednostavnije vreme. Izuzetak u ovom enterijeru čine fantastični klima uređaji, koji vam sigurno neće zasmetati jer konstantno obezbeđuju idealnu temperaturu prostora.Konačni zaključak: topla preporuka za ovu destinaciju. A ukoliko se uputite tamo, pobrinite se da uz sebe imate i Zelenu kartu za svoj automobil, kako biste mogli da posetite i obližnji Andrićgrad i zaokružite ovo turističko iskustvo.

Sa moje strane, evo i podsetnika o mom načinu pakovanja za kraća putovanja. Pronaći ćete ga ovde. A kako su svi vaši saveti i komentari uvek dobrodošli, javite nam se ukoliko ste već posetili Mećavnik ili imate svoju viziju idealnog prazničnog putovanja...

Do tada vas podsećam na svoje skromno Facebook prisustvo, i nadam se da ćemo imati prilike da se druzimo i tamo...

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...