Skip to main content

Reći ne kupovini još nepotrebnih stvari

U nastavku možete pročitati tekst koji sam napisala 1. novembra 2012. na mom prethodnom blogu, Kuća blista, kuća peva. U narednom periodu možete očekivati moja iskustva i zaključke do kojih sam došla nakon opisanog izazova. Taj post je bio planiran za danas, ali me je haotičan mesec maj sprečio u tome, zbog čega vam se iskreno izvinjavam. Iskreno se nadam da ću u skorijoj budućnosti imati više vremena za svoje male projekte koje delim sa vama!

Prošlog meseca sam se konačno preselila! Oduševljena sam novim stanom i novim prostorom. Između ostalog, oduševljena sam što je moj novi stan manji od starog, što podrazumeva i dosta nižu stanarinu.
Obzirom na to da sam u poslednjih godinu dana bila veoma posvećena smanjivanju i organizovanju svojih stvari, i da u novom stanu imam sasvim pristojnu količinu ormana, čovek bi pomislio da sam to lako izvela. Ali moram da priznam da i nije bilo tako lako. Uprkos tome što sam poklonila ogromnu količinu stvari koje mi više nisu odgovarale, moram da priznam da mi i dalje nije bilo jednostavno da se preselim u manji prostor, odnosno, da i dalje osećam da imam previše stvari. Razmišljala sam o tome da poklonim još neku odeću i ostale “viškove”, ali ruku na srce, nisam baš sigurna da je pametno poklanjati stvari koje mi još uvek odgovaraju i koje zaista koristim.

S tim u vezi , odlučila sam da napravim promenu sa druge strane jednačine i da prestajem da kupujem nove stvari! Trebalo bi da bude jednostavno. Ništa posebno mi nije zaista potrebno, tako da bi svaka nova kupovina značila da kupujem nepotrebne stvari iz niza otrcanih razloga. Ne želim da kupim nešto samo zato što je na sniženju. Ne želim da kupim nešto samo zato što mi je dosadno. Ne želim da kupim nešto samo zato što mogu.
Naravno, nije mi cilj da nemam nešto što mi je zaista potrebno (kao što su tople čizme za zimu). 
Dakle, obzirom na to da trenutno planiram da kupim te jedne čizme, istog trenutka kada se to desi, obavezujem se da dve godine neću kupovati novu odeću, obuću, nakit i ostale detalje.
Zašto dve godine? Iskreno rečeno, zato što želim da u ovo unesem malo takmičarskog duha i ne želim da mi ovo bude previše lako. Želim da naredne dve godine ne budu posvećene samo pravljenju prostora u mom ormanu, već da otkrijem da li se iz jednog takvog eksperimenta može naučiti nešto više o konzumerističkoj kulturi koja je po mom mišljenju uzela previše maha.
Znam da će svi ljudi koje poznajem pomisliti da sam poludela. I da će neki pokušati da me odgovore. Možda će neko poželeti da mi kupi nove stvari ili da mi pokloni nešto svoje. Ali ja ne gledam na taj način. Ovo nije za svakoga, i nekome bi to bilo pravo mučenje, ali za mene je to jedan mali stepenik na putu ka minimalizmu i oslobodjenju od materijalnog, jer smatram da kada iz života izbacimo suvišne stvari, napravimo više mesta za ljude.

Comments

  1. Ti si meni promenila pogled na kuću, odeću, potrebu... Stvarno mi puno znači ovaj tvoj blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na ovako lepim recima, zaista mi puno znace. Nadam se da uspevas da primenis neke od taktika i kod sebe i da ti olaksavaju svakodnevni zivot.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...