Skip to main content

Reći ne kupovini još nepotrebnih stvari

U nastavku možete pročitati tekst koji sam napisala 1. novembra 2012. na mom prethodnom blogu, Kuća blista, kuća peva. U narednom periodu možete očekivati moja iskustva i zaključke do kojih sam došla nakon opisanog izazova. Taj post je bio planiran za danas, ali me je haotičan mesec maj sprečio u tome, zbog čega vam se iskreno izvinjavam. Iskreno se nadam da ću u skorijoj budućnosti imati više vremena za svoje male projekte koje delim sa vama!

Prošlog meseca sam se konačno preselila! Oduševljena sam novim stanom i novim prostorom. Između ostalog, oduševljena sam što je moj novi stan manji od starog, što podrazumeva i dosta nižu stanarinu.
Obzirom na to da sam u poslednjih godinu dana bila veoma posvećena smanjivanju i organizovanju svojih stvari, i da u novom stanu imam sasvim pristojnu količinu ormana, čovek bi pomislio da sam to lako izvela. Ali moram da priznam da i nije bilo tako lako. Uprkos tome što sam poklonila ogromnu količinu stvari koje mi više nisu odgovarale, moram da priznam da mi i dalje nije bilo jednostavno da se preselim u manji prostor, odnosno, da i dalje osećam da imam previše stvari. Razmišljala sam o tome da poklonim još neku odeću i ostale “viškove”, ali ruku na srce, nisam baš sigurna da je pametno poklanjati stvari koje mi još uvek odgovaraju i koje zaista koristim.

S tim u vezi , odlučila sam da napravim promenu sa druge strane jednačine i da prestajem da kupujem nove stvari! Trebalo bi da bude jednostavno. Ništa posebno mi nije zaista potrebno, tako da bi svaka nova kupovina značila da kupujem nepotrebne stvari iz niza otrcanih razloga. Ne želim da kupim nešto samo zato što je na sniženju. Ne želim da kupim nešto samo zato što mi je dosadno. Ne želim da kupim nešto samo zato što mogu.
Naravno, nije mi cilj da nemam nešto što mi je zaista potrebno (kao što su tople čizme za zimu). 
Dakle, obzirom na to da trenutno planiram da kupim te jedne čizme, istog trenutka kada se to desi, obavezujem se da dve godine neću kupovati novu odeću, obuću, nakit i ostale detalje.
Zašto dve godine? Iskreno rečeno, zato što želim da u ovo unesem malo takmičarskog duha i ne želim da mi ovo bude previše lako. Želim da naredne dve godine ne budu posvećene samo pravljenju prostora u mom ormanu, već da otkrijem da li se iz jednog takvog eksperimenta može naučiti nešto više o konzumerističkoj kulturi koja je po mom mišljenju uzela previše maha.
Znam da će svi ljudi koje poznajem pomisliti da sam poludela. I da će neki pokušati da me odgovore. Možda će neko poželeti da mi kupi nove stvari ili da mi pokloni nešto svoje. Ali ja ne gledam na taj način. Ovo nije za svakoga, i nekome bi to bilo pravo mučenje, ali za mene je to jedan mali stepenik na putu ka minimalizmu i oslobodjenju od materijalnog, jer smatram da kada iz života izbacimo suvišne stvari, napravimo više mesta za ljude.

Comments

  1. Ti si meni promenila pogled na kuću, odeću, potrebu... Stvarno mi puno znači ovaj tvoj blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na ovako lepim recima, zaista mi puno znace. Nadam se da uspevas da primenis neke od taktika i kod sebe i da ti olaksavaju svakodnevni zivot.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…

Nedostaje mi ovaj blog

Nisam očekivala da će moja pauza u blogovanju trajati ovoliko dugo. Ali nešto brži tempo života, u kombinaciji sa nedostatkom motivacije i lenjošću je doveo do toga da mi se vreme prosto 'izvuče'. A kada sam jednom ispala iz koleseka, bilo je sve teže da se vratim u njega. Dugo sam osećala grižu savesti jer ne pišem, pa čik i jer ne čitam blogove koje sam ranije pratila... I mada me je taj osećaj krivice stalno opominjao da počnem ponovo, tek kada sam primetila koliko meni fali ovo kuckanje, i koliko mi nedostatak bloga smeta u svakodnevno životu, tek tada sam shvatila da želim da se vratim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...