Skip to main content

Pospremite svoj dom efikasno i lako

Moram da vam priznam nešto: ja sam zapravo vrlo loša u vraćanju stvari na svoje mesto. A moj suprug je još gori. 

Ovo je jedan od razloga iz kojih se trudim da održavam svoje organizacione sisteme na mestu. Kad sve ima svoje (po mogućstvu) lako dostupno mesto, postoji izvesna verovatnoća da ćemo lakše da raspremimo razbacane stvari. Ali to naravno, nije dovoljno. I zato se ja trudim da koristim jedan interesantan trik koji sam naučila na blogu The Complite Guide to Inperfect Homemaking.

Kada izvršavam konkretan zadatak, tipa čišćenje kupatila, tačno znam kada sam gotova. I to mi pruža osećaj satisfakcije. Sa premeštanjem stvari sa jednog na drugo mesto, to prosto nije tako.

Ako vam je životni prostor iz bilo kog razloga neuredan, i vi treba da ga pospremite, teško je odrediti kada je taj posao završen. To oduzima određenu dozu satisfakcije za dobro obavljen posao. Zbog toga Keli ima zanimljiv način da 'prevari' sebe i da zacrta tačno određen cilj prilikom sređivanja.

Meni se to veoma dopada, i mada je teško ostvariti ovako visoke brojke ukoliko nemate kuću punu dece, ja nekako uvek uspem u tome :).

Dakle, cilj je jednostavan: vratite 100 stvari na svoje mesto. To mogu biti čisti sudovi koji idu na police, prljavi sudovi koji idu u mašinu ili sudoperu, veš koji treba da se složi, razbacane igračke, razni papirići koje treba baciti, odeća koja je spuštena na stolicu itd. Verovatno sami najbolje znate šta je to najčešće van svog mesta u vašem domu.

Bilo kako bilo, ja nemam vremena, a ni potrebe, da radim ovo svakog dana u nedelji jer živim u malom prostoru u kom živi dvoje odraslih ljudi i stvari ne postaju ovako kritične često. Ali jednom nedeljno, obično pre nekog većeg čišćenja, volim da se promuvam po kući i pokušam da složim i sklonim 100 stvari na svoje mesto.

To obično uključuje rasklanjanje čistog posuđa ili pakovanje čistog veša u orman, što može lako da prepolovi pomenutu brojku. Osim toga, obično bacim pogled na kupatilo, gde proverim da li ima nekih potrošenih proizvoda ili zaostalih stvari koje treba baciti. Na podu često nađem i neko parče kartona ili izduvan balon sa kojim se naš kunić Mića igrao. Ovo naravno, takođe bacam. 

A kada je sve na svom mestu, a ja još imam 'neiskorišćenih' brojeva, koristim priliku da proverim neku od fioka ili polica koje su počele da deluju neorganizovano i u njima brojim svaku stvar koju presložim na bolji način. 

I tadaaaam - za vrlo kratko vreme, osećajući se kao da igram igru sa samom sobom umesto da radim kućne poslove, sve je na svom mestu i stan izgleda mnogo urednije. A ja mogu sebe da potapšem po ramenu jer imam merljiv rezultat svog rada.

A ako nakon toga planiram i čišćenje, ništa mi ne skreće pažnju sa tog zadatka jer je sve već rasklonjeno i na svom mestu.

Najtoplije vam preporučujem da i sami probate da se ovako poigrate onim danima kad nemate apsolutno nikakvu volju za sređivanjem. Iako 100 zvuči kao veliki broj, vrlo brzo ćete biti gotovi, a vaš prostor će prostp da 'prodiše'.

Toliko od mene za danas. sada idem da bacim ove tri kese smeća koje sam pronašla u današnjoj akciji pospremanja (u jednoj od njih su samo izduvani baloni :)  A ako volite ovakve postove, preporučujem vam i dva Petrina: Pospremajte sa mnom. soba i 10 organizacijskih projekata koje možete napraviti za 30 minuta. Sigurna sam da ćete u njima pronaći svu potrebnu motivaciju!

Comments

 1. Zvuči zanimljivo :) mada, kakvo je trenutno stanje, imam po 100 u svakoj kategoriji :O od ćerkinih igračaka, preko bebine odeće, pa do mojih sveski i papira... A gde su još veš i sudovi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha, samo polako, 100 po 100 i bice rezultata :D

   Delete
 2. Zanimljiv savjet, baš ću pogledati taj blog. Ja obično nemam problema s vraćanjem stvari na svoje mjesto, osim u slučajevima opisanim u linkanom postu, ha ha ha. Meni je puno pomoglo ono pravilo jedne minute - što možeš vratiti u tom roku, vrati odmah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. E da, to je odlicno pravilo kojeg se ja retko pridrzavam :D
   A iskreno receno, 99% stvari mogu da vratim u tom roku, ali lenjost je cudo...

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Skrivene lepote organizovanog prostora

Pre nekoliko nedelja sam podelila sa vama tekst o sređivanju vunice i konca koje koristim za heklanje. Od kada sam se pozabavila ovim poslom, primetila sam kod sebe neke promene o kojima želim da pričamo danas.

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...