Skip to main content

5 Pan Projekat - Finale

Dragi čitaoci, a pre svega čitateljke i ljubiteljke panovanja, želim vam dobrodošlicu na blog u ovim teškim postprazničnim danima :)

Došao je trenutak da sa vama podelim rezultate svog prošlogodišnjeg pan projekta i da vas izvestim o tome koliko sam (ne)uspešna bila u njemu.


Ukoliko želite da se podsetite, post sa početka poduhvata možete da pronađete OVDE, a moj dvomesečni napredak potražite OVDE.

Za početak bih želela da kažem da je ovaj projekat za mene bio pravo uživanje. Imala sam priliku da naučim malo više o svom licu, pa čak i da promenim neke aspekte njegove nege. Podsetila sam se kako sam nekada umela da uživam u šminkanju i obnovila sam tu praksu u svom svakodnevnom životu. Bila sam motivisana da bolje proučim proizvode pre kupovine i počela sam da donosim bolje odluke kada je nabavka šminke u pitanju. Odlučila sam da počnem da kupujem samo šminku koja se ne testira na životinjama.

Sve u svemu, dobro sam se zabavila, naučila sam nove stvari, i pritom potrošila solidnu količinu šminke. Za ovo mi je trebalo oko četiri meseca, i mada deluje skromno, za mene je pomak evidentan. Vi možete da ga procenite na fotografijama koje slede.

1. I 2. PODLOGE


Kao i uvek do sada, počećemo od podloga.

Na samom početku, imala sam dva tečna pudera, i to poprilično puna. Odlučila sam se da ih koristim svakodnevno i da ih međusobno kombinujem kako bih dobila idealnu boju i teksturu.

Početak projekta

Čini mi se da sam bila relativno uspešna u ovome jer sam nakon dva meseca imala vidljiv napredak na oba proizvoda. Stvarno sam ih koristila redovno i bila zadovoljna rezultatima. U svom dvomesečnom napretku sam spomenula da ću sigurno da iskoristim oba proizvoda do kraja, čak i ako do kraja godine ne uspem u tome.

Dvomesečni napredak

A kraj godine smo dočekali sa sledećim rezultatom:

Krajnji rezultat


Da li od česte upotrebe i stalnog otvaranja, oba proizvoda (koji su još na početku bili dosta stari), su negde u novembru počeli da propadaju velikom brzinom. Bila sam vrlo nezadovoljna efektom koji proizvode na licu i nakon nekog vremena sam morala da odustanem od njih.

U toku decembra sam nabavila i koristila svoju novu podlogu, Aura Take care of me kojom sam za sada prezadovoljna. Kao što sam već spomenula, odlučila sam se da pređem na šminku koja se ne testira na životinjama, a ovo je jedna od prvih koraka načinjenih u tom pravcu.

Što se tiče proizvoda iz projekta, oni će nažalost leteti u kantu iako nisam uspela da ih potrošim u potpunosti. Nadam se da će mi ovo biti nauk za ubuduće.

3. RUMENILO


Rosa Pesca od Debore jeste jedno od omiljenih rumenila naših devojaka, i može se naći u većini ženskih nesesera. U mom slučaju je i proizvod koji me je godinama pratio skoro svuda jer je bio moje go to, a često i jedino rumenilo.

Stari prijatelj je nažalost ostario i bilo je vreme da mu odam poštovanje tako što ću ga potrošiti do kraja. Srećom, nisam započela sa velikom količinom....

Početak projekta

... i srećom, ova suptilna nijansa je bila zgodna za svakodnevno korišćenje, pa sam nakon dva meseca imala lep napredak:

Dvomesečni napredak

Preostala količina je lako potrošena u ova dva meseca do početka nove godine, a možete da vidite da sam toliko trljala četkom da sam potrošila čak i ovo što se zalepilo za okolnu plastiku :D

Kraj projekta

Da li bih ovo rumenilo kupila ponovo? Da je Deborah cruelty free brend (koji ne testira proizvde na životinjama), moj odgovor bi bio vrlo glasno da. Ovako će on morati da bude ne.

Nakon ovoga, u mojoj kolekciji su ostala dva rumenila, a ja sam se počastila i jednim Inglot lepotanom, da bih nakon toga dobila i jedan lep Art Deco primerak. Već imam planove za redosled trošenja ovih proizvda, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

4. I 5. RUŽEVI


U prošlogodišnem projektu su se našla i dva ruža, a evo i mog napretka kad su oni u pitanju:

Počeli smo sa malom količinom L'oreal ruža i nepoznatom količinom Aura Matte-a.

Početak projekta

Nakon dva meseca, Aurin kandidat je sigurno bio trošen, ali je još jednom ostala nepoznanica dokle sam stigla sa njegovom potrošnjom. Sa druge strane, L'oreal ruž je bio ne samo sravnjen, već samo počela i da pravim rupu u njemu u pokušaju da iskopam ostatak proizvoda.

Dvomesečni napredak

Sa dolaskom hladnijih dana, potpuno sam prestala da koristim mat ruž jer mi nije trebalo dodatno isušivanje usana. Istovremeno sam nastavila da svako jutro mažem L'oreal ruž četkicom. Sa slika vam je sigurno teško da vidite koliko sam napredovala sa negovim korišćenjem, tako da ćete morati da mi verujete na reč da napretka ima.

Kraj projekta

I mada je ovaj projekat priveden kraju, a ova dva proizvoda nisu potrošena, ja ne planiram da ih bacim. Kako su oni i dalje u ispravnom stanju, nastaviću da ih trošim i u 2017. godini. 

Kako bih pokrila svoje svakodnevne potrebe za nude ruževima, u međuvremenu sam nabavila  jednu finu svakodnevnu nijansu iz bogatog Golden Rose asortimana (turski brendovi takođe ne testiraju na žvotinjama) u koju nosim uvek sa sobom i u kojoj uživam ovih dana. (Koga zanima, ovde može pronaći recenziju za isti. Nijansa koju sam ja odabrala je br. 52.)

Dalji planovi


Ono što sam shvatila na primeru podloga iz ovog posta jeste da nekad ni uz najbolju volju ne možemo da potrošimo neke proizvode. Ono što je bitno je da sam im ja dala pravu priliku i da sam iskoristila ono što sam mogla. Da nisam, oni bi i dalje stajali u mojoj kozmetičkoj torbici i propadali a ja bih i dalje živela u zabludi da imam odgovarajući proizvod umesto da odem i kupim neki koji bi mi zaista odgovarao.

Po mom mišljenju, ovo je mnogo bitnije od samog trošenja proizvoda do kraja.

Zbog toga ću u godini u koju smo upravo zakoračili zameniti pan projekat projektom use it or loose it. Ovo u suštini znači da ću odabrati proizvode na koje želim da se fokusiram u ovoj godini i da utvrdim da li su oni i dalje u ispravnom stanju, da li i kako vrše svoju funkiciju itd. Takođe ću pokušati da potrošim što više proizvoda koji nisu cruelty free i da pronađem odgovarajuće alternative.

Dakle, fokus je na potrošnji proizvoda koji su dobrog kvaliteta, ali su stariji i vreme im je da idu ili nisu CF. Ako se pokaže da neki od odabranih proizvoda ne obavlja svoju namenu na zadovoljavajući način, potpuno je u redu da ga bacim.

Pošto je godina 2017-a, mislim da bi bilo zabavno da izaberem 17 proizvoda koji će ući u ovogodišnji projekat. Svaki put kada potrošim ili bacim neki od proizvoda, ubaciću nešto novo u projekat, tako da ih čitave godine bude 17, osim, naravno, u slučaju da uspem da napravim svoju idealnu kolekciju i da mi ponestane proizvoda za panovanje pre kraja godine (držite mi palčeve da se ovo desi).

Imajući ovo u vidu, verujem da će januar ipak biti mesec u kome ću da napravim malu pauzu od svega ovoga, tako da ćemo malo sačekati na post o izabranim proizvodima.

I za kraj, konačno stanje moje wish liste sa početka projekta:

WISH lista


Bela olovka za oči  Kupljena u Avonu, previše bela. Greška.
Korektor(i) Kupila sam jedan Alverde. Spreman je za bacanje ili prosleđivanje.
Highlighter  Kupljen jedan NYXov. Zadovoljna sam.
Primer Kupljen Aura Perfect base, zadovoljna sam.
Fixer Kupljen Aura Fix Me. Greška.
Kameni puder Kupljen S-he transparentni puder. Nije loš.
Crvena olovka za usne

U odnosu na prethodni update, kupljen je samo jedan proizvod (obeležen ljubičastom bojom) i to manje iz nedostatka potrebe a više iz lenjosti. Preostali proizvodi će se naći na nekoj novoj listi koja me očekuje u novoj godini :)

***

A kakva je bila ova godina prema vama? Da li ste uspeli da ispunite svoje ciljeve ili ćete neke od njih nastaviti da ostvarujete u 2017-oj?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...