Skip to main content

Moj bullet journal - Drugi deo

Iskreno se nadam se da ste uživali u prošlondeljnom postu na temu mog prvog bullet journal-a, jer vam u današnjem javljanju donosim nastavak te priče.


Prošlog puta smo pregledali prve tri dvolisnice, a danas nastavljamo tamo gde smo stali...Čatvrta dvolisnica: Use it or lose it 2017


U finalnom tekstu o prošlogodišnjem project pan-u sam navela da ove godine planiram da sprovedem 'use it or lose it' izazov, kako bih sebi pomogla da potrošim ili izbacim ponešto iz svoje kozmetičke kolekcije. Simbolično ću da započenem sa sedamnaest proizvoda, zbog godine u kojoj smo, ali još uvek nisam odlučila koji će to proizvodi da budu.

Zaključila sam da je ovo jedna od stvari koje želim da pratim u svom bujo-u, pa sam spontano počela da crtam one predmete za koje sigurno znam da će ući u ovogodišnji projekat. Svaki put kada se odlučim za nešto novo, ja ga docrtam ovde.


Ono što možete da uočite na slici jeste traka koja se nalazi na vrhu, ispod naslova. Ona je podeljena u četiri dela koje planram da obojim od crvene, preko narandžaste i žute, do zelene boje, gde crvena predstavlja tenutno stanje proizvoda, a zelena znači da su svi predviđeni proizvodi  potrošeni ili izbačeni.

Osim toga, na svakom pojedinačnom crtežu možete da vidite odokativnu količinu portošenog proizvoda. Deo koji je obojen je potrošen, dok je deo koji tek treba da se potroši neobojen. Tako možete da vidite da L'oreal ruž već moram da vadim četkicom iz unutrašnjosti pakovanja, a da je Kiko rumenilo netaknuto. Kako budem napredovala sa svakim proizvodom, tako ću da bojim ono što sam potrošila.

Uz to, svaki predmet ima svoj broj i kvadratić ispod njega, tako da mogu da čekram proizvod kada ga potrošim do kraja. Još jedna stvar koju sam dodala su i oznake koje mi pomažu da zapamtim zašto sam stavila ovaj proizvod u izazov. Tako crtež zeke znači da proizvod nije cruelty free, tužan smajli znači da mi se proizvod ne dopada, štap za hodanje znači da je proizvod star, a dva kvadratića jedan iza drugog znače da već imam duplikat datog proizvoda.

Razumem da neko možda smatra da je ovo gubljenje vremena i beskorisno crtkanje, ali meni zapravo daje jasnu sliku o spomenutim proizvodima bez potrebe da ih sve pregledam ili da pokušavam da zapamtim koji su proizvodi uklučeni u projekat. A ako ću da budem potpuno iskrena sa vama, ovo me i veoma zabavlja i trenutno uživam u tome.

Peta dvolisnica: Brain dump i Praćenje zaliha


Naredne dve strane su posvećene: 1) brain dump-u, odnosno spisku svih stari koje želim da uradim ali nemam tačnu predstavu kada i 2) vođenju računa o stanju mojih zaliha hrane i kozmetike.


Da budem iskrena, brain dump stranca mi se uopšte ne dopada. Napravila sam je pomalo impulsivno i u najboljoj nameri, ali čini mi se da nije naročito funkcionalna, a ni lepa.


Jedna od najgorih stvari jeste ova crna mrlja, koja bi trebalo da predstavlja ključaonicu, jer se pored nje nalazi legenda šta koja boja znači. Sve u svemu - vrlo neuspela stranica. Nisam uradila ništa što sam želela odavde, a nisam baš ni sigurna da je ovaj format najpraktičniji za beleženje ovakvih stvari. No dobro, na greškama se uči.

Preko puta je zato, jedna dosta korisnja stranica. Na njo je zabeleženo trenutno stanje mojih zaliha uz sistem koji je jednostavan za korišćenje i vrlo pregledan.


Svaka od stavki koje obično kupujem na sniženjima ima svoj red u koji unosim oznake za svaki kupljeni ili potrošeni komad. Primera radi, na početku sam imala tri neotvorena sapuna za ruke u svojim zalihama, pa sam u ovaj red stavila tri minusa (- - -). Nakon nekog vremena sam otvorila jedan od njih, pa sam od prvog minusa napravila plus (+ - -), kako bih znala da više nemam tri sapuna već dva. A pre nekoliko dana sam kupila još jedan sapun na sniženju, pa sam dodala još jedan minus na kraj kako bih znala da ih ponovo imam tri (+ - - -). Dakle, svaki put kada ovorim nešto novo, pretvorim jedan minus u plus, a svaki put kada kupim nešto novo, dodam minus na kraj, a trenutno stanje zaliha je jednako broju minuseva u tom redu.

To mi pomaže da imam jasnu sliku o tome šta treba, odnosno ne treba da kupim. Sve ono čega imam malo ili nimalo dospeva na post it papirić (plavi papirić sa slike), koji lako mogu da odlepim i zalepim na svoju šoping listu pre nego što krenem put prodavnice, ili dok razgledam sniženja koja su u ponudi.

Šesta dvolisnica: Zalihe i Nedeljne obaveze


Sa druge strane se smestilo još detalja o mojim zalihama, a preko puta su se našle moje uobičajene nedeljne obaveze.


Rasporedila sam ovu stranicu tako da mi na nju stane tačno dvadeset i šest unošenja, odnosno nedelja. Nakon tačno pola godine ću možda želeti da unesem neke izmene ili dodatke ovoj rutini, ali mislim da je za sada najbolje držati se nekoliko osnovnih zaduženja koje ja obavljam svake, ili gotovo svake nedelje.


Tako, na primer, ovde nećete naći usisavanje jer je u našem domu uglavnom moj suprug zadužen za tu aktivnost, već će se naći one stvari kojima se češće bavim ja. A ako sve ostane ovako i posle šest meseci, na donjoj polovini stranice imam prostora i za ostatak godine.

Sedma dvolicnica: Vožnja i Kilogrami


Evo i sedme i za sada poslednje popunjene dvolisnice u mom bullet journal-u. Dve stvari koje pratim na ove dve strane su dani kada sam vozila auto, kao i moja treutna kilaža.


Da mi je pre dve godine neko kazao da ću ikada da naučim da vozim, nema šanse da bih mu poverovala. Vožnja, odnosno moje neumeće i neznanje iste su dugi niz godina bile veliki izvor frustracije u mom životu. Ali u čudnom naletu hrabrosti, uspela sam ne samo da upišem vožnju već i da je (uz teške muke) položim.

Samo što bi sad bilo fino da počnem malo češće da vozim...


I zato sam napravila stranicu koju možete da vidite iznad. Kružići koje vidite su moji pokušaji crtanja točkova, a svaki put kada budem vozila, upisaću datum preko jednog od njih. Cilj je da ove godne vozim barem 50 puta. Nadam se da će taj broj biti i mnogo veći, ali ću za početak da ubeležim prvih pedeset puta (posle toga ću valjda da budem 'iskusan' vozač i neće mi trebati ova vrsta motivacije).

A na sledećoj strani, još jedna priča strave i užasa :) Iskrena da budem, više sam nego dovoljno sujetna da bih postavila ovu sliku na svoj blog i bilo je trenutaka kada sam htela da je preskočim. A onda sam zaključila da je razlog iz kog sam počela da pišem blog bio u tome da motivišem ljude da učine nešto dobro za sebe, na sopstvenom primeru.


Bilo kako bilo, na slici iznad su nacrtane male vage za merenje telesne težine. Svaki put kada smršam za kilogram ili više, obojiću po jednu vagu. Merenje se obavlja svake nedelje ujutru, i rezultati i datum se upisuju između dve vrednosti između kojih se nalaze. Dan kada po prvi put budem imala manje od datog broja kilograma se upisuje na vagicu prilikom njenog bojenja. I to je to. Idealan cilj za ovu godinu jeste jedan kilogram mesečno manje, uz uvođenje zdravih i izbacivanje nezdravih navika, ali to nije nešto što je zacrtano u kamenu. Redovno vežbanje i zdravija ishrana su mi ipak najveći prioritet.

Primer klasičnog planera


U prethodnom postu sam pisala kako ne koristim svoj bujo kao dnevni planer, već se njemu fokusiram na stvaranje navika i ostvarivanje ciljeva. Ali za one među vama koji vole i klasično planiranje, evo primera jednog vikenda punog dešavanja koji sam bila u stanju da mnogo lakše organizjem zahvaljujući svom bullet journal-u.


Još nešto što svakodnevno pišem je dnevna ishrana i dnevnik zahvalnosti. U dnevniku ishrane zapisujem sve što sam pojela u toku dana, a u dnevniku zahvalnosti beležim tri stvari na kojima sam tog  dana najviše zahvalna. Mogu vam reći da je baš interesantno uvideti šta me to najčešće čini zahvalnom i srećnom!

Nadam se da vam se dopada drugi i za sada poslednji post o mom bullet journal-u kao i da ste i sami pronašli metodu planiranja koja vas čini  produktivnima i motivisanima. Do sledećeg javljanja, potražite me i na Facebook-u!

Comments

 1. Odlican nacin motivacije! I ja bih ovo koristila u tu svrhu, kao dnevni planer mi se ne cini da bi mi uspjelo. Trenutno zbilja nemam vremena, ali imat cu na umu dok malo popusti zivotna guzva ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Sunčice! Meni je ovako zapravo lakše, odnosno brže da beležim razne stvari, tako da mislim da je super za ljude koji nemaju puno vremena jer ne moramo stalno da upisujemo iste zadatke, nego samo čekiramo kad smo nešto uradili :) Nadam se da ćeš i sama da pokušaš i da ćes da nam javiš kakvi su bili rezultati!

   Delete
 2. Ovo je organizacija - level pro! Stvarno svaka čast, većina ovih stavki je vrlo motivišuća i korisna, volela bih da imam tu vrstu posvećenosti bar za jednu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno! Ja sam posvećena stvarima u kojima stvarno uživam, tako da mi nije baš teško. A i stvarno je zabavno i motivišuće a još me i sprečava da lažem samu sebe :D

   Delete
 3. Draga Sofija,

  Negdje ljetos sam nabasala na Vas i na blog Petre P.i zaista sam , zahvaljujuci Vasim i Petrinim savjetima, uspjela konacno da organizujem svoj zivot. Sajtovi i kanali, koje preporucujete su samo zaokruzili pricu. Nesto vise od godinu dana praktikujem minimalizam a uz to je dosla nekako spontanoi odluka o veganstvu, koja mi je jedna od najboljih odluka u zivotu. Iako se trudim da zivim po minimalistickim principima i dalje sa pitam da li je to dovoljno pa zelim i Vas da pitam, koja je Vasa definicija minimalizma i sta nekoga cini minimalistom? Planeri su Vam odicni i definitivno zelim da da zapocnem sa istim, ali se slike jako lose vide, pa ako postoji neka mogucnost, da ih ponovo postavite, bila bih Vam zahvalna!
  Hvala puno!

  Srdacan pozdrav!

  Ida S.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Draga Ida, pre svega hvala na lepim rečima. Jako mi je drago da ste se odlučili da postanete minimalista, ali i vegan (i ja sve češće pomišljam na to). Posebno mi je drago što uživate u celom procesu.
   Što se tiče minimalizma, sigurna sam da ne postoji jedna definicija koja odgovara svima. Ono što je, po mom mišljenju, presudno, jeste da čovek ne treba da robuje stvarima ili da ih kupuje i čuva samo da bi ispunio neke društvene norme ili se privremeno osećao bolje. Ja težim tome da budem okružena samo onim što volim i što me čini srećnom jer mi to stvarno omogućava da se osećam lagano i opušteno. Nadam se da je tako i sa vama!
   Žao mi je što niste mogli lepo da vidite, potrudiću se i da ubacim fotografije boljeg kvaliteta.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...