Skip to main content

Organizacija kuhinjske fioke

Zdravo svima i srećan vam ponedeljak! Ove nedelje sam za vas spremila jedan od najkraćih i najlakših organizaconih projekata u istoriji. Inspiracuju za njega sam dobila nakon prošlonedeljnog posta, o organizaciji jednog kuhinjskog elementa.

Razmišljala sam o tome kako je prošlonedeljni projekat bio mali, ali jako uspešan i kako me je moj organizovani ormarić činio baš srećnom tokom protekle nedelje. I shvatila sam da bilo koji budući mini projekat može da ima isto dejstvo, odnosno da uz malo uloženog vremena i truda mogu da imam rezultate koji će me usrećiti. A ako to važi za mene, onda verovatno važi i za vas. Zato vas ove nedelje pozivam da pronađete i završite najmanji organizacioni projekat u vašem domu. Sigurna sam da će vam baš prijati!

Ja sam ove nedelje rešila da se pozabavim kuhinjskim krpama i stolnjacima, smeštenim u jednu vrlo neurednu fioku. 
Ako pokušam da opravdam stanje dotične fioke, u svoju odbranu mogu da kažem da ista nije bila sređivana ni jednom u poslednjih godinu ipo dana, kao i da se u međuvremenu moja kolekcija krpa proširila sama od sebe. (Sasvim sam sigurna da ja nisam kupila ni jednu jedinu krpu, pa čak i da sam one koje sam dobila na poklon čuvala neotpakovane.)

Bilo kako bilo, sasvim sigurno je stiglo vreme za reorganizaciju ove fioke, jer je stanje stvarno bilo ispod svakog standarda. Započela sam vađenjem svih stvari koje sam našla unutra i njihovim grupisanjem na stolu.


Stvari sam podelila u tri kategorije: stolnjake, krpe i sve ostalo. Ostale sitnice koje ne spadaju u kuhinjski tekstil sam odmah prebacila u jednu od drugih fioka, jer sam odlučila da u ovoj želim da čuvam samo krpe i stolnjake.

1. STOLNJACIA kako stolnjaci čine manju grupaciju, prvo sam njih podelila na one koje želim, odnosno ne želim da zadržim. U fioci ih je na početku bilo tri, i ja sam odlučila da se odreknem dva (sa leve strane) i da zadržim jedan (crveni, sa desne strane). Ovaj crveni stolnjak inače koristim samo u zimskom periodu, pa ću u budućnosti verovatno da ga držim sa prazničnim dekoracijama. 

Za svakodnevne potrebe, obično koristim plavi stolnjak koji možete videti na samom stolu, uz još jedan beli, koji odgovara dimenzijama našeg trenutnog stola. Kako u skorijoj budućnosti planiramo da kupimo veći sto, verovatno ćemo kupiti i stolnjake koji će odgovarati našim budućim potrebama. Za sada je ovo sve što zadržavamo.

2. KUHINJSKE KRPE


A kada sam završila sa manjom kategorijom stolnjaka, prešla sam na veću gomilicu krpa. U prvom koraku sam ih podelila na one za koje odavno znam da želim da ih se rešim (tri krpe u gornjem delu slike), one za koje su nove ili omiljene i koje sigurno želim da zadržim (pet krpa u donjem desnom uglu) i sve one u vezi kojih sam bila neodlučna (četiri krpe u donjem levom uglu na slici ispod).


Brzo sam pregledala krpe iz možda gomile i došla do zaključka da je većina njih nekada spadala u moje omiljene, ali sada imaju rupe i ostala oštećenja, tako da im je vreme da idu. Od četiri krpe sa ove gomile, samo je jedna zapravo bila u dobrom stanju.


To znači da sam na kraju zadržala šest, i bacila isto toliko krpa. Osim njih, imam još dve koje se trenutno koriste i od kojih ću jednu sigurno da zadržim a o drugoj treba još da razmislim.

I tako smo došli do konačnog rezultata: sa leve strane su sve stvari koje idu napolje, a sa desne ono što sam odlučila da zadržim.


A u svom starom, dobrom šteku stvari koje sam dobila na poklon a nisam počela da ih koristim sam pronašla i ove tri krpe koje sam odmah poslala na pranje kako bih ih pridodala svojoj umanjenoj kolekciji ako se ukaže potreba za tim.


TAAA DAAAM MOMENAT


A evo kako je sve to izgledalo kada sam vratila sve nazad u fioku: poprilično rasterećeno i orgazovano. Obratite pažnju i na malog pomagača u uglu slike, koji je uporno odbijao i da izađe iz kadra, ali i da se lepo slika :)


A za kraj, evo i prikaza situacije pre i posle. Mene već čini veselom, a znam da će me u narednih par dana činiti još veselijom, svaki put kada otvorim fioku!Eto, to bi bio moj mini projekat koji pruža motivaciju za dalji rad. A ukoliko je motivacija ono što vam fali na putu ka bolje organizovanom okruženju i životu uopšte, ja vam preporučujem da ove nedelje zadate sebi nešto jednostavno, ali efektno. Sigurna sam da ćete biti zadovoljni rezultatima! A do tada, veliki pozdrav i vidmo se na Facebook-u.

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...