Skip to main content

Gušite se u haosu? 5 razloga zašto je to tako!

Ove nedelje vam se javljam sa jednim od onih tekstova u kojima ima više pametovanja nego akcije :) Budite uvereni da je to tako jer sam i sama već sto puta napravila neke od ovih grešaka, pa mi je potrebno da ih pobrojim, kako ih ne bih zaboravila!Da li i vi spadate u one koji su već mnogo puta pružili svoj maksimum prilikom raščišćavanja stvari, samo da bi ubrzo uvideli da je sve bilo uzalud? Da li ste već više puta pomislili kako se stvari multiplikuju iza vaših leđa? Osećate li se umorno i prezasićeno kada vaši napori ne daju očekivane rezultate?

Ukoliko je tako, sigurno ste se do sada zapitali da li radite nešto pogrešno. I sigurno znate da mora d postoji bolji način.

Sve ovo znači da verovatno pravite neku od najčešćih declutter grešaka koje postoje. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili koje su to greške i kako možete da ih prevaziđete!


IMATE VIŠE STVARI OD PROSTORA


Prosto je fascinantno koliko vi brzo i lako uspevate da popunite svaki prostor. Nebitno je koja je njegova veličina niti kako je organizovan. Vi nekako uvek završite sa  viškom stvari!

Očigledno je da sebi postavljate nerazumne ciljeve po ovom pitanju. Sledeći put kada organizujete neki prostor, budite svesni da ne morate baš potpuno da ga popunite. Vrlo verovatno će vam ova fleksiblnost biti preko potrebna. 

Ako je ikako moguće, uvek ostavite bar 20% slobodno!


ČUVATE STVARI ZA SVAKI SLUČAJ

Lekovi kojima je istekao rok? Šta ako se neko razboli, a napolju je tornado i nemate načina da odete do apoteke?

Kabal. Bilo koji kabal za koji ne znate čemu služi. Šta ako ga bacite i sutradan konačno otkrijete?

Ružna majica koju niste obukli dve godine? Šta ako se ulenjite i prestanete da perete veš na nekoliko nedelja? Šta ako vam se nakon toga pokvari mašina?

Iako niko ne može da predvidi budućnost, većina nas uspeva da napravi prilično dobre pretpostavke šta će nam možda trebati. Kao i šta nam nikad neće trebati. Većina stvari koje čuvate za svaki slučaj prosto nisu vredne toga. Ma koliko želeli da budete pripremljeni, život u sređenom i organizovanom domu se više isplati.

IZBEGAVATE DONOŠENJE ODLUKA


Što je i razumljivo. Odluke su teške. I postoji samo određeni broj njih koji čovek može da donese pre no što počne da oseća umor. Ovo je jedan od razloga zašto je ljudima prosto lakše da zadrže svoje stvari.

Ali, mnogo bitnije, ovo je razlog više da odstranimo viškove. Razmišljajte o tome na ovaj način: mnogo je lakše doneti odluku da donirate ružnu majicu, umesto da svaki dan donosite odluku da je ponovo ne obučete.

A pošto je declutter uglavnom vezan za donošenje odluka ovog tipa, najbolje bi bilo da pokušate da olakšate sebi. Obrnite proces i počnite da odlučujete koje stvari želite da zadržite, i sve će biti mnogo pozitivnije.

NEDOVRŠENI PROJEKTI


Da li volite da započinjete različite projekte, ali vam malo teže ide njihovo završavanje? Sve od neopranih tanjira, do poluzavršene slagalice na trpezarijskom stolu se može podvesti pod ovu kategoriju.

I sve ovo vam uzrokuje haos u životu.

Zato sledeći put kada poželite da započnete nešto novo, prvo razmislite koliko starih projekata možete da završite umesto toga. Mogućnosti su možda neograničene, ali vaše vreme nije!

'DA SE NE BACI'


...česta je mantra u našim domovima. I da, slažem se da čovek treba da bude racionalan i da se stvarima ne treba olako rasipati. Ali ako čuvate apsolutno sve što vam deluje korisno, moguće je da se upravo vi rasipate, i ne shvatajući to.

Možda ne bacate stvari, ali se zato rasipate prostorom, koji bi umesto toga mogao da čuva nešto mnogo korisnije.

Čuvanje stvari samo zato što bi bilo pogrešno baciti ih ne samo da nije dobro za vas, već može da bude i štetno!

DA LI STE SE PRONAŠLI?


Ako je odgovor na ovo pitanje da, ne sekirajte se. Najvažnije je biti svesni svojih grešaka - samo tako ćete moći da ih ispravite. Nadam se da će vam ovo dati malo inspiracije i motivacije da preokrenete stvari u svoju korist i konačno pobedite u trci sa neredom!

Comments

 1. Ovo s lijekovima i tornadom, baš si me nasmijala. 😂 Super post, i ja sam se, koliko god se trudila, ipak pronašla u nekim točkama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, nažalost svi smo mi 'krivi' za neke od ovih grešaka :D

   Delete
 2. Popunjavam svaki prostor munjevitom brzinom. Koliko god se trudim uvek imam nešto višak ili nešto što je neuklopljivo sa drugim stvarima, bilo da je reč o nameštaju, odeći, obući, torbama, nakitom...
  Lekove sam baš sinoć proveravala i videla da nemam ni jedan jedini sa isteklim rokom, retko mi se i dešava da ih imam.
  Kablove čuvam u jednoj kutiji pošto nam svi trebaju, iskreno nemam pojma za šta ali tako je bezbolnije, lepo složeni stoje i ćute tako godinama.
  Jutros sam videla jednu jaknicu koju sam kupila u trenutku bunila i obukla sam jednom za 4 godine, baš sam pomislila kako je krajnje vreme da rasčistim sezonsku proleće-leto garderobu.
  Nedovršenih projekata imam 2-3, ne stoje „na oči“ pa mi ne smetaju puno ali vreme je da se završe u skorije vreme.
  „Da se ne baci“ i „možda zatreba“ sam u 70% slučajeva uspela da izbacim iz glave tako da dobro stojim sad sa takvim stvarima, nadam se da će u narednom periodu biti još bolje.
  Uporno pokušavam da pojednostavim stvari ali onda stigne neki poklon koji me upropasti. Sad sam dobila neke lepe police koje nemam gde da stavim, a i ako ih stavim nakitiću ih nekim nepotrebnim stvarima i samo stvoriti sebi obavezu sa brisanjem prašine i preopterećenjem prostora. Moram priznati da mi je suprug dao odlično rešenje da ih stavimo na terasi za cveće. Tako će biti iskorišćene a neće smetati po kući,pa ovu godinu neka proguraju tako.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ti si stvarno super, ali očigledno je potrebno puno energije da se stvari drze pod kontrolom. A pokloni baš umeju da budu mač sa dve oštrice. Meni je npr. uvek veći problem da izbacim nešto što sam dobila od stvari koje sam sama kupila.
   Hvala ti na komentarima, uvek me obraduješ :D

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...