Skip to main content

Papiri 2017 edition

Ukoliko ste novi ovde, objasniću vam svoju revnosnost u bacanju papira kroz pitanje koje mi je mama malopre uputila, a koje glasi: Pa šta sad bacaš, zar nisi već sve bacila?

Nažalost, kada je papirologija u pitanju, prosto je nemoguće doći do onog zen stadijuma kojem svi, verovatno težimo. A ako uzmete u obzir i to da smo ove godine kupili stan, uzeli stambeni kredit, kupili gomilu nameštaja, i generano sakupili veliku količinu potrebnih i nepotrebnih papira, uopšte ne iznenađuje to što je jedna od naših kuhinjskih polica do malope izgledala ovako:


Razlog tome je što je kuhinja bila prvo mesto gde smo napravili police i ostali nameštaj, pa je samim tim postala i logična privremena lokacija za sve papire koji su se u datom momentu gomilali na sve strane. Ne baš uredno, ali makar sklonjeno sa puta. I mada je to bilo opravdano u prvom trenutku, došlo je vreme da se ova polica raščisti.
Počela sam tako što sam sve sa police spustila na šank i razvrstala papire od svega ostalog. Našlo se tu nekoliko sitnica koje sam odmah relocirala na neko bolje mesto, a papire sam usput malo razvrstavala. Kako za pola njih nisam bila sigurna šta mi je činiti, dobila sam veliku podršku supruga koji me je ubedio da većinu istih treba baciti.


Krajnji rezultat vidite na fotografijama ispod. Sa leve strane je gomila za bacanje (u kojoj su se, primera radi, našle čak 4 fotokopije suprugove lične karte, od kojih ni jedna nema važeće podatke), dok su sa desne strane papiri koje zadržavamo.


U trenutku fotografisanja je delovalo vrlo očigleno da je gomila za bacanje barem 50% viša od ove druge, ali mi se sada čini da se to ne vidi dobro. Tako da vas molim da mi verujete na reč, bilo je više od pola papira za bacanje.

A da ovaj posao ne bi bio urađen do pola, odlučila sam da još jednom prođem i kroz sve stare papire koji su već bili predmet nekih ranijih sređivanja, a i postova. Većina preseljene dokumentacije se nalazila u ovoj kutiji, u nekoliko fascikli.


Inspekcija njihovog sadržaja i deljenje na ostaje-leti je dovela do sledećeg rezultata:


Ponovo je leva gomila za bacanje, a desna za ostajanje. Ovoga puta je bilo manje papira na levoj gomili, ali ih je svjedno bilo neobično mnogo obzirom na to da sam ih (samo od osnivanja ovog bloga), sređivala dva puta. Zapravo sam sada bacila pogled na prethodne postove, i imala šta i da vidim. U 2015. sam napisala prvi post o papirima, koje sam sređivala negde u novembru (11 mesec), dok sam 2016. napisala drgi post u kojem ih pominjem i to u septembru (9 mesec). To će reći da evidentno osećam potrebu da se pozbavim papirima svake godine u slično vreme, te da uopšte nije iznenađenje što sam ih se baš sada setila.

U svakom slučaju, evo i konačnih hrpica za danas. Kao i do sada, sa leve strane možete da vidite izbačene papire, a sa desne one koji definitivno ostaju.


A nakon što je leva gomila odbačena, došlo je vreme na drugi, zabavniji deo procesa, poznat pod imenom organizacija :) Prvo sam se posvetila razvrstavanju svega, jer sam shvatila da će mi ovog puta biti potrebne neke nove kategorije.


To je na početku izgledalo kao na slici iznad, ali se završilo kao na slici ispod.


Evo i spiska kategorija na koje sam razvrstala svoje papire (s leva na desno i odozgo na dole): papiri vezani za Građevinsku direkciju Srbije (GDS), razni ugovori (npr. ugovor o radu), papiri iz MUPa, lekarski nalazi, plaćeni računi, sve vezano za stambeni kredit, sve vrste osiguranja koje imamo, ugvori sa bankom koji nemaju veze sa kreditom (tekući računi, kartice itd.), računi i garanicje vezane za nameštaj u ovom stanu, ostale garancije, i na kraju papiri vezani za sam stan, poput kupoprodajnog ugovora ili rešenja o porezu.Ovo šarenoliko društvo sam rasporedila na sledeći način. U prvoj fascikli su se našli svi papiri vezani za krediti i za GDS. U srednjoj fascikli u gornjem redu su se našli zvanični papiri poput izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih. U poslednju fasciklu u gornjem redu sam smestila papire vezane za sam stan. U drugu zelenu fasciklu sam smestila sve garancije (obe grupacije sa gornje forografije). U providnoj fascikli u sredini su se našli svi papiri vazani za osiguranje, a sve ostale kategorije sam smestila u ovu praktičnu fasciklu sa više džepova. U jedan od njih sam stavila razne ugovore, u drugi papire iz MUPa, u treći lekarske nalaze a u četrti ugovore sa bankama.

Račune nisam smestila nigde, tako da sam ih samo spustila na policu, pored svih ovih fascikli. U budućnosti se nadam da ću i za njih obezbediti jednu fasciklu sa više pregrada, kako bi bili što pregledniji.


Polica sa početka sada izgleda ovako, i spremna je da prihvati neke dekorativnije predmete.


A evo i svega onoga što ćemo ovog puta poslati na reciklažu.


Nadam se da vam se dopala ova moja mala akcija i da i sami imate uspeha u održavanju papirologije pod kontrolom! Do sledećeg javljanja, veliki pozdrav od vaše Sofije!

Comments

 1. Papira kao u priči, znam kako ti je. Naši su "stari" papiri u fasciklima koje smo donijeli iz stana (još uvijek relativno organizirani), a sve novo što se skupilo nakon seljenja čami u kvazi uredu. Valjda će i to doći na red za organizaciju.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znači ista priča kod svih, samo vi imate još jednog člana, pa verovatno imate još više papira :)

   Delete
 2. Iako nismo baš primer dobre organizacije u stanu, papiri su nam iznenađujuće dobro organizovani. Kupili smo dva registratora,u koje po potrebi dodajemo najlon fascikle sa grupama papira. Baš smo skoro dodali novu fasciklu za našu ćeru koja je rođena pre mesec dana. :)
  Na samim registratorima piše šta se u njima nalazi, pa je snalaženje stvarno lako.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Čestitke na rodjenju ćere, želimo joj sve najlepše :)
   A svaka čast i na dobroj organizaciji :D

   Delete
 3. Ja svako malo pravim reda među papirima. Pošto smo i mi kupili stan i opremali ga našlo se svega i svačega. Najviše problema imam s garancijama i uputstvima koje smo dobili uz aparate. Za sada su nabacani u jednu ladicu koju nikad ne otvaramo :D i čekaju da istekne jamstveni rok pa da ih pobacamo. Imaš li ti možda neko rješenje? Predebele su za registratore i mape :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mi smo sačuvali samo garancije i račune, a pobacali uputstva na 63 jezika :) Uputstva ionako zauzimaju najviše prostora. Neke interesantne delove koje sam inače gledala sam fotografisala pa imam referencu u slučaju potrebe.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...