Skip to main content

Use it or loose it: 17 in 2017 - Finale

Došlo je vreme za još jedan post iz kategorije 'pred kraj godine'. Radi se, naravno, o rekapitulaciji mojih make-up ciljeva i planova iz proteklog perioda. Preciznije, o panovanju svega onoga čemu je tako nešto bilo potrebno.

Na godinu dana sam odabrala 17 proizvoda koje želim da potrošim, a koje možete da vidite na slici ispod. Više o tome, pročitajte u OVOM postu sa početka godine.


Ideja je bila da potrošim što više onih proizvoda kojima svakako ističe rok trajanja ili kojih imam i previše, kao i da obratim malo veću pažnju na to da li pojedine proizvode uopšte koristim i koliko.

Svaki put kada bih potrošila ili odbacila jedan od ovih 17 proizvoda, uvodila sam po jedan novi proizvod u igru, kako bi ih u svakom trenutku bilo ukupno 17. Pa da pogledamo kako je to teklo...


1. NEGA LICA


U ovoj kategoriji sam vam predstavila jedan proizvod: Avon piling za lice. Sam proizvod mi se veoma dopada, ali ga nisam dovoljno koristila da bih mu nanela ozbiljniju štetu. 

Iz tog razloga ostaje u mojoj redovnoj kolekciji kozmetike. Ne verujem da ću ponovo da ga uvrstim u neki pan projekat, ali ću zato sigurno da ga korisitm sve dok mi odgovara ili dok ga ne potrošim.


Na gornjoj slici možete da vidite kako je proizvod izgledao na počtku. Crna linija iznad slova označava količinu proizvoda na početku. Na slici ispod, možete da vidite kako ovaj proizvod izgleda danas. Srednja crta označava potrošenost nakon 6 meseci, a najniža (na pola slova p) označava koliko je proizvod potrošen u ovom trenutku.


2. I 3. KOSA I NOKTI


Iz ove kategorije sam odabrala po 1 proizvod. U pitanju su Avon ulje za kosu, koje sam potrošila još pre šestomesečnog update-a, i laku za nokte koji sam upotrebila samo par puta. Lak kao takav mi se prosto ne dopada, tako da je verovatnoća da ga potrošim prisilnim metodama gotovo nikakva.

Kako posedujem samo 2 laka za nokte, ne vidim neki problem da ga za sada zadržim u svojoj kolekciji, ali više neću pokušavati da ga panujem.


Na gornjoj slici vidite liniju koja označava količinu ulja na početku, a na donjoj možete da vidite da je ono potpuno potrošeno. A kada je u pitanju lak za nokte, na gornjoj slici vidte da je potrošen do ove gornje crtice, a na donjoj slici je već na nešto manje od pola (veća crna crta na sredini proizvoda).4. 5. 6. I 18. LICE


Na početku izazova, imala sam 3 proizvoda u ovoj kategoriji: kameni puder, CC kremu koju sam koristila za kontrisanje i korektor u stiku.Nakon što sam polomila korektor sa slike iznad, u svoj projekat sam dodala Avonovu BB kremu. I ona je ubrzo potrošena, što sam vam već i rekla u svom šestomesečnom napretku.

Sve u svemu, od ova 4 proizvoda, korektor je brzo polomljen i bačen. Zamenila ga je BB krema, koja je i sama ubrzo potrošena (Ima li neko preporuku za cruelty free BB kremu?)

Ostala su mi još dva proizvoda. Balea CC krema je dugo bila sredstvo za konturisanje u mom neseseru, ali pošto se tamo nalazi predugo, odlučila sam da je se rešim. A što se tiče s.he kamenog pudera, njega prosto ne koristim dovoljno. Volela bih da nabavim neki bolji proizvod ovog tipa, ali za sada mi i nije neophodan, tako da zadržavam ovaj. 7. 8. I 19. RUMENILA


Pre nekoliko meseci, kada sam odlučila da prestanem da koristim gore spomenutu CC kremu, umesto nje sam ubacila u igru Artdeco rumenilo. Ovaj proizvod nije cruelty free, i zato se našao na ovoj listi, ali mi inače u svemu odgovara u svakodnevnim varijantama.

Osim njega, u ovoj karegoriji se nalaze i dva prozvoda sa početka godine. Rumenila marke Alverde i Kiko.


Alverde rumenilo sam koliko-toliko koristila, a na slici mi se čini da je to čak i vidljivo. Nažalost, ne odgovara mi njegova nijansa, a posotjanost mu nije sjajna, tako da sam se radije okretala Artdeco proizvodu. Kiko kremasto rumenilo je, sa druge strane stvarno interesantan i lep proizvod koji se nalazi u najgoroj mogućoj ambaaži. Meni je skoro nemoguće da ga otvorim, a za potrebe donje fotografije sam morala da angažujem supruga. Čak se i on namučio da bi ga otvorio!

Krajnji zaključak je da 2 proizvoda sa početka lete napolje, dok Artdeco ostaje u mojoj standardnoj kolekciji.9. 10. 11. 20. I 21.  SENKE ZA OČI


Na početku sam u ovu kategoriju uvrstila 2 paletice (Sephora i Laura Mercier) koje sam želela da uključim u nešto redovniju upotrebu.


Nakon nekog vremena sam shvatila da mi Sephorina paletica smeta očima, odnosno da je postala previše stara za korišćenje, tako da sam morala da odustanem od nje. Drugu paleticu i dalje koristim, ali boje nažalost nisu pogodne za svakodnevnu upotrebu, tako da je vraćam u svoju kolekciju, ali bez dalje ambicije za panovanjem.


U svom šestomesečnom update-u sam dodala zlatnu s.he senkicu u projekat. Kao i svaka druga senka, ni ova se nije pokazala lakom za panovanje. A kako sam u međuvremenu dobila uveravanja od strane kompanje dm da se njihovi proizvodi ne testiraju na životinjama, a ova senka mi se dopada, više i ne želim da je panujem.

A nakon izbacivanja gorepomenute palete, u projektu je došlo do jednog upražnjenog mesta. Odlučila sam da ga popunim svojom Artdeco paleticom, savršenom po svemu drugom osim po tome što nije cruelty free. Za razliku od inicijalne dve palete, ova je više nego praktična i, uz zlatnu mono senkicu, čini osnovu svakog mog eye look-a.

Još jedan proizvod iz ove kategorije je i baza za senke. Na početku je bila gotovo netaknuta...


... a takva je i dalje :) Međutim, kako je ovaj proizvod već dosta star, a već neko vreme imam zamenu za njega, odlučila sam da je vreme da se rastanemo.


12. 13. 14. 22. 23. I 24. RUŽEVI I OLOVKE ZA USTA


Započela sam godinu sa 3 ruža na svojoj listi za odstrel. Prva dva, Loreal i Aura su bili gotovo dokrajčeni u 2016oj, tako da sam se već oprostila od njih u šestomesečnom pregledu. Sa druge strane,  u tolikoj meri nisam nosila crveni karmin, da sam čak zaboravila i da ga slikam na finalnoj slici za ovu godinu. Odlučila sam da ga zadržim dok je u funkcionalnom stanju, mada očigledno ne preferiram ovu boju.


Zato sam, pre 6 meseci obogatila svoj izazov sa tri malinasta proizvoda, što je boja koja mi i te kako odgovara. Sad već čuveni Aurin Time for selfie sam dokrajčila potpuno spontano, a morala sam i da mu kupim zamenu. U projektu su mi ostali Sewnteen sjaj za usne, i Alverde olovka u istoj boji.

Sjaj me nervira zbog svoje prirode, odnosno osobine ženske kose da se ulepi u njega na vetrovitom beogradskom vremenu, tako da nisam daleko odmakla sa njim, ali ću ga svakako zadržati. Olovka me nervira, zbog tendencije Alverde proizvoda da brzo propadnu. Iskrena da budem, dosta mi je sumnjivo njeno stanje iako je relativno nova, i ne planiram da kupujem više dekorativu ovog brenda, već samo proizvode koje mogu brzo da potrošim. Znam da je ova kozmetika zdrava, prirodna i bolja za mene, ali to dolazi sa cenom  da se brzo kvari, a meni se od toga cepa srce.


15. 16. 17. I 25. OLOVKE ZA OČI, AJLAJNER I GEL ZA OBRVE


Izazov sam započela sa tri porizvoda u ovoj kategoriji: belom olovkom za oči, crnom olovkom za oči i ajlajnerom.


Bela olovka se pokazala kao potpuna katastrofa i vrlo brzo sam odustala od nje. Potrošila sam oko 40% crne olovke, ali sam prilično nezadovoljna time kako se ova olovka reže. Biću srećna da je se rešim, i neće mi biti žao ako je ne potrošim do kraja. Ajlajner sam donekle i zavolela, ali ga neću ponovo uzimati jer je iz Avona. Čini mi se da je i on solidno potrošen, odnosno da je dosta suvlji nego na početku, tako da prihvatam preporuke na ovu temu.

Proizvod koji sam dodala umesto bele olovke je NYX gel za obrve, koji je bio zaista praktičan i fin za upotrebu. Delom sam uspela da ga potrošim, a delom se, nažalost, osušio, ali to je život. U svakom slučaju, računam ga u potršene.ZAKLJUČAK


Konačno, evo i svih proizvoda koje sam potrošila ili izbacila.


Ukupno ih je 13 (12 na slici + korektor koji sam bacila) i u svakoj oblasti ih ima po nekoliko. Od toga sam 5 proizvoda potrošila, a od 8 sam odustala.

Možda veliki broj proizvoda od kojih sam odustala ne zvuči kao veliki uspeh, ali ja mislim da on to ipak jeste. Da nisam krenula sa ovim izazovom, pitanje je da li bih ikada bacila ove proizvode ili bi mi se oni sporo kvarili u neseseru, nepotrebno mi otežavajući spremanje.

Na slici ispod možete da vidite kako zgleda stranica mog bullet journal-a posvećena ovoj temi. 


Na vrhu se nalazi traka, čija popunjenost označava koliko sam proizvoda uspela da potrošim. Svaka boja (crvena, narandžasta, žuta i zelena) označava jednu četvrtinu proizvoda od željenih 17. Kako sam ja uspela da raskrstim sa samo 13 proizvoda, linija je tek zašla u zelenu boju, što ipak smatram uspehom. 

Svaki proizvod pored svog crteža ima broj, koji je štikliran ukoliko je proizvod potrošen, ili precrtan ukoliko je proizvod bačen. Takođe, svaki proizvod je obojen u onoj meri u kojoj je i potrošen.

Ukupan broj proizvoda koje sam koristila u toku izazova je bio 25, tako da sam prešla polovinu i ako gledamo ukupan broj proizvoda. Smartam ovaj projekat više nego korisnim eksperimentom, sa zadovoljavajućim rezultatima, ali mislim da sam spremna za manje izazove u ovoj oblasti. 

Veliki broj proizvoda koji istovremeno učestvuju u projektu je dobar, jer daje veću slobodu izbora, ali može i da zbuni i oteža šminkanje. Takođe, uz ovako veliki broj proizvoda, gotovo da mi nije ni padalo na pamet da koristim proizvode van izazova, što mi se ne dopada. Ne želim da mi ostali proizvodi budu neiskorišćeni, pa čak i da propadnu dok se ja bavim panovanjem. Primera radi, u ovoj godini sam potrošila samo jedan tečni puder i maskaru koji nisu bili u projektu.

Nadam se da vam je ovo moje iskustvo bilo poučno i interesantno, a ja ću sigurno da pokušam nešto slično i u sledećoj godini!

Comments

 1. Bravo.
  Ja koristim malo šminke i uglavnom sve što imam koristim osim par komada koji su nepromišljeno kupljeni u želji da budem ono što nisam.
  Imam tri palete senki i to mi je sasvim dovoljno i upotrebljivo, jedne su roze, druge braon a treće sive.
  Ove godine sam iskoristila jednu BB kremu i sad uzela CC, Evelinova je i mnogo mi prija licu.
  Koristim jedno rumenilo, 2-3 karmina i maskaru.
  Maskara mi je na izdisaju pa ću sad valjda uhvatiti neko novogodišnje sniženje kako bih je obnovila.
  Što se tiče lakova, tu imam 10ak i koristim ih uglavnom leti, zimi nekako dodjem u fazu da stavljam samo Evelin 8 u 1.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I ja sam uzela Eveline 8u1 skoro i baš mi prija :) U pravu si da je najvažnije kupovati one proizvode koji oslikavaju ono što jesi, tako se u najvećoj meri izbegavaju promašaji :)

   Delete
 2. Bravo za napredak! I Baky, baš si ovo dobro sročila - "... kupljeni u želji da budem ono što nisam." Ja sam si tako kupila primer i maskaru jer to kao svi koriste pa moram i ja (nije da sam nezadovoljna kvalitetom tih proizvoda, dapače, odlični su; o njima sam pisala u postu o svojoj minimalističkoj kolekciji šminke), ali sam ih otada koristila samo par puta. Maskara i ja se ne volimo i baš me briga. 😂😂😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tako je, što svi moramo da koristimo iste proizvode? Važno je da uživamo u onome što nam stvarno odgovara, i to je i bio cilj ovog izazova, bar za mene. I radujem se što sam izbacila neke stvari koje ne koristim, baš je olakšanje...

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...