Skip to main content

DIY osveživač prostora

U poslednje vreme sam se zainteresovala za aromaterapiju i načine na koje najlakše možemo da je uključimo u svoj život. Kao što možda već znate, ja već imam malu kolekciju etarskih ulja koja koristim pilikom čišćenja, tako da sam odlučila da ih upotrebim i u ovom eksperimentu.


Nakon kratkog istraživanja, odlučila sam da probam da napravim osveživač sa štapićima. Ovakvi osveživači su mi uvek delovali interesantno i dekorativno, ali nisam bila sigurna da li 'rade', odnosno da li pružaju dovoljno mirisa. A kako sam već imala sve sastojke u kući, rešila sam da im dam priliku.


Istraživanje je pokazalo da je poželjno uzeti posdu sa uskim otvorom, kako bi mirs sporo isparavao. Ja sam se setila ove teglice koju imam, i koja je solidno mala i odlučila da pokušam sa njom.

Sledeće što sa naučila je da bi trebalo koristiti neko neutralno ulje, najbolje bademovo ili šafranovo. Ja sam odlučila da pokušam sa najobičnijim suncokretovim uljem, jer mi se nije investiralo u skupo ulje za slučaj da mi se uopšte ne svidi ceo projekat. 

Što se tiče štapića, i tu sam odlučila da budem ekonomična. Iako bi trebalo koristiti štapiće od ratana, ja sam upotrebila bambusove štapiće koje sam već imala. Pročitala sam da oni nisu sjajni u smislu provodljivosti mirisa (i to je istina), ali za ovu probnu varijantu su bili sasvim ok.

Odlučila sam i da će prvi osveživač iz moje radinosti biti umirujući, tako da sam koristila ulje lavande.


Sam postupak izrade je izuzetno lak i teče ovako: u izabranu posudu sipajte 1/4 šolje ulja. Dodajte tome 20 kapi etarskog ulja. Ubacite štapiće u ovu mešavinu i ostavite ih da stoje oko pola sata. Nakon tog perioda okrenite štapiće naopako kako bi se natopili i sa druge strane. I to je to - osveživač je spreman za upotrebu.

Ja sam ga smestila u spavaću sobu, gde nam umirujuća nota pomaže da se kvalitetnije odmorimo, a kako bi miris bio prisutniji, obično okrenem štapiće naopako pre nego što legnem. Za prvi pokušaj, mogu da kažem da sam dosta zadovoljna ovim projektom, kao i da ću uskoro praviti i druge kombinacje mirisa, za druge prostorije. Uz to mislim da ću sledeći put da investiram u prave štapiće od ratana i adekvano ulje kako bih imala maksimalne rezultate.

Šta vi mislite o ovom projektu? Da li koristite osveživače vazduha u svom domu i da li se radije odlučujete za prirodne ili komercijalne varijante?

Comments

 1. Koristila sam one osveživače što nakon odredjenog vremena prsnu sprej.
  Svidja mi se ovaj tvoj "projekat", reci mi gde ima da se kupe ti štapići od ratana, baš bih napravila.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja planiram da ih naručim sa AliExpress-a jer imaju baš širok izbor boja i oblika, tako da ih ima baš dekorativnih

   Delete
 2. Genijalno ti je ovo, Sofija! Ja mnogo volim osvjezivace prostora, imam u spreju i onaj sto se fiksira pa spricnes kad se sjetis. Medjutim uvjek ih koristim sa zebnjom i pitanjem koliko je to stetno za nas ukucane... Ovo mi je bas dobrodoslo! Hvala sto si istrazila da mi je moramo :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na lepim recima! Meni baš ne prijaju te veštačke stvari, tako da ću sigurno dalje da istražujem i testiram ovakve osveživače😊

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...