Skip to main content

Kako sam (ipak) zavolela mašinu za sudove

Primetila sam da sam mašini za sudove posvetila već nekoliko blog postova od kako je posedujem, mada mi  ranije nikad nije bilo jasno impresioniranje ovim uređajem. Verujem i da mnogi od vas koji nemaju mašinu za sudove i sada prevrću očima na ovaj moj naslov i kune se u ručno pranje. Ako je tako, ne brinite - ovaj post je i za vas!

Zašto je to tako (pitate se vi), i možda ćete čak i kliknuti na ono 'pročitaj više' u nastavku kako biste to saznali. Ali ja ću biti tako dobra da vam odmah dam odgovor na ovo pitanje. Radi se o tome da mašina nije nikakvo magično rešenje, već je samo katalizator koji nas navodi da imamo dobre navike i da se odmah pobrinemo za svoje posuđe.

Poenta priče je sledeća. Ranije bih napravila gomilu prljavih sudova, koju ne bih mogla tek tako lako da operem, osušim i rasklonim iz jednog pokušaja. Ovo me je često vodilo ka odlaganju ove obaveze i daljem gomiljanju prljavih sudova, dok kuhinja ne postane neupotrebljiva za druge aktivnosti, a motivacija za njeno sređivanje ne postane minimalna.

Kada smo nabavili mašinu za posuđe, počelo je da se dešava nešto magično. Većina prljavih sudova bi išla direktno u nju i praktično magično nestajala iz vidokruga. Ostajale bi nam tu i tamo neka šerpa ili kristalna čaša koju ne ubacujemo u mašinu, ali tih par stvari je mnogo lakše oprati kada je jednom 90% kuhinje sređeno. Šta više, ovo mi je davalo dodatnu motivaciju da operem tih nekoliko sudova i da kompletiram započeti zadatak.

Ali navike su navike, i nisam mogla da se otrgnem utisku da ja sve to mogu brže i lakše da uradim ručno. Međutim, kada ne bih ubacivala sve sudove u mašinu, na kraju dana ne bih imala dovoljno sudova da napunim i pustim mašinu, a to bi dalje dovodilo do toga da sutradan nemam čisto posuđe.

Nakon kratkog perioda prilagođavanja sam konačno shvatila poentu, a to je da sam se sve vreme borila protiv pogrešne stvari. Meni nije odgovaralo to što uz malo više truda sve isto mogu da postignem i bez mašine, a nisam shvatala da nije problem u tome šta mogu, već u tome šta zapravo radim.

I tu dolaze na red svi oni koji preferiraju ručno pranje - poenta priče je da mašina nije rešila moj problem zato što je oprala sudove umesto mene, već zato što je zavela red i disciplinu u naš dom.

Iz svega ovoga sam zaključila da je moj problem bio u nedostatku dobrih navika, i u tome što sam uvek bila obeshrabrena veličinom zadatka pranja sudova, dok mi je sad, kada imam malog pomoćnika u vidu mašine, mnogo lakše, a samim tim i prijatnije da ispunjavam ovu, inače tako neprijatnu obavezu. Ali kada sam jednom ušla u kontinuitet i stekla dobre navike, gotovo uvek mogu da se pohvalim čistom kuhinjom, a to me čini srećnom!

Da li vi više volite ručno ili mašinsko pranje sudova?

Comments

 1. Nije mi problem da perem sudove, mrzim kada ih vidim neoprane pa odmah "mućkam" sve što mi dodje pod ruku. Po neki put sam razmišljala o mašini ali uvek dodjem do toga da baš nemam mesta za nju.
  Ranije je moj dragi imao onu malu mašinu i stajala je na sudoperu ali je tu mnogo smetala i prosto je bilo olakšanje kada se pokvarila...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa verujem da svako ima svoj metod, ali sam morala da izložim i svoju transformaciju :)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.
Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'
Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.
Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.
Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom s…

Nedostaje mi ovaj blog

Nisam očekivala da će moja pauza u blogovanju trajati ovoliko dugo. Ali nešto brži tempo života, u kombinaciji sa nedostatkom motivacije i lenjošću je doveo do toga da mi se vreme prosto 'izvuče'. A kada sam jednom ispala iz koleseka, bilo je sve teže da se vratim u njega. Dugo sam osećala grižu savesti jer ne pišem, pa čik i jer ne čitam blogove koje sam ranije pratila... I mada me je taj osećaj krivice stalno opominjao da počnem ponovo, tek kada sam primetila koliko meni fali ovo kuckanje, i koliko mi nedostatak bloga smeta u svakodnevno životu, tek tada sam shvatila da želim da se vratim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...