Skip to main content

Smena godišnjih doba u mom ormanu

Ovaj period godine je za mene ispunjen tako dobrim provodom, da sam prošle nedelje poptuno zaboravila da objavim blog post - znam, to nije bilo lepo, i stvarno se stidim. Daću sve od sebe da mi se to isto ne ponovi. A u međuvremenu idemo na mnogo aktuelniju temu letnje odeće. 

Obzirom da nam je leto ove godine poranilo, a da je moja akcija zamene letnje i zimske odeće zakasnila, neke od stvari sam već morala da izvlačim i uvrstim u svoju svakodnevnu garderobu, tako da ova smena nije bila baš stoprocentna. Ipak, hajde da pogledamo kako je sve to proteklo.

Za početak, evo fotografije od pre desetak dana:

Prvo što možete da primetite na gornjoj fotografiji jeste opšti haos koji vlada na gornjoj polici, uz solidnu koncentraciju odeće koja visi na vešalicama.

Ako želite da razumete ovo stanje, treba da znate da na gornjoj polici stoje dve gomile stvari. Sa leve strane je odeća koja se trenutno ne koristi (letnja, odnosno zimska), dok se desno nalazi neopeglana odeća koja čeka na peglanje. Zapravo, situacija je vrlo slična onoj od pre oko pola godine, kada sam prošli put vršila zamenu letnje i zimske odeće.

Gotovo odmah po uspostavljanju ovog sistema sam shvatila da to tako neće moći. Vansezonske stvari su često letele na sve strane, mešajući se sa stvarima za peglanje, dok su stvari za peglanje poprimale nerazumne razmere, uglavnom zato što bih ih izgubila iz vida.

Odlučila sam da se ove nedelje fokusiram na to da pre svega sredim ovu policu, pa tek onda na smenu godišnjih doba.


S tim u vezi sam prvo nabavila ovu mekanu plastičnu/gumenu korpu kako bih u njoj držala stvari za peglanje. Ona mi se dopala iz više razloga. Prvo, ograničava me u pogledu toga koliko neispeglanih stvari mogu da imam u datom trenutku. Ukoliko je puna (što je i bila od prvog trenutka kada sam je nabavila, pa sve do sada), to znači da sve novooprane stvari moram odmah da pegram umesto da dodajem postojećem haosu. Drugo, sviđa mi se što mogu da je ponesem sa sobom do daske za peglanje ili do štrika za sušenje veša. Treće, sviđa mi se što je mekana tako da mogu da je uguram oko okolnih stvari bez problema. A četvrto, i najbitnije, oduševljena sam ovom veselom bojom!

U glavnom delu ormana se nalaze moje najčešće korišćene stvari, koje moraju da budu okačene. Na slici ispod je prisutna kombinacija zimskih i letnjih stvari, koja je samo stvarala nepotrebnu konfuziju.


A ispod ovih stvari se našla još zanimljivija gomila svega i svačega. Neke od ovih stvari nisu mogle da stanu u fioke gde bi trebalo da stoje, neke su bile jednom obučene i uglavnom čiste (ali ne baš 100%), neke su namenjene za nošenje po kući, dok su ostale prosto stare čarape koje je trebalo da bacim čim sam ih izbacila iz upotrebe, ali iz nekog razloga nisam to uradila.Konačno sam se naterala da bacim sve te čarape, a da dve majice koje sam čuvala za svaki slučaj i za po kući, a koje zapravo nisam nikada nosila, prebacim u svoju kesu za reciklažu.


Zatim sam skinula preostali krš sa gornje police, očekujući da ću prosto samo da poređam svoje letnje stvari i da ih ubacim u upotrebu. Naravno, ovo bi bilo previše lako da se stvarno tako desilo. Umesto toga sam napravila sledeće gomilice:


Gore levo je jedna bluza koju sam, takođe, konačno odlučila da recikliram jer mi se ofarbala u mašini (pre više od 6 meseci). Ispod su Nikolini šortsevi i bermude, koje sam samo premestila u njegov deo ormana, jer nisam imala vremena da se bavim i njegovim stvarima u ovom krugu sređivanja.

U sredini, sa gornje strane su stvari koje želim da poklonim ili da prebacim u svoju malu ali odabranu gomilicu sentimentalnih stvari. Ispod su letnje stvari koje nisam tek tako mogla da ubacim u upotrebu jer su prvo morale da idu na peglanje. A skroz desno se nalaze stvari koje sam mogla odmah da smestim u orman.

A kako dosadašnje uređenje vansezonskih stvari nije bilo baš efikasno, odlučila sam da nabvim neku praktičnu kutiju u kojoj bih ih držala. Najbolje što sam uspela da pronađem je ova korpa za veš sa slike ispod:

 

Svidelo mi se što mogu lako da je sklopim i rasklopim po potrebi, i što mogu da iskoristim vertikalni prostor u ormanu.


Prvo sam spakovala sve okačene zimske stvari, a onda sam se pozabavila i fiokama.


Prva fioka je imala problem prenamnoženih čarapa. Kao što već verovatno znate, moj generalni utisak jeste da su čarape najotporniji oblik krša kom je nemoguće stati na put.Odlučila sam da sklonim sve zimske čarape u svoj novi noćni ormarić koji ima dve praktične fioke. Na slici ispod možete da vidite  veliku kutiju u kojoj su se sada našle samo moje sokne koje su prihvatljive za ovo godišnje doba. Dokolenice i termo čarape su premeštene u drugu kutiju, a još dva para su našla svoje put ka kanti.


Konačno, fioka je preuređena  oslobođena, pa izgleda kao na slici ispod.


A fioka noćnog ormarića izgleda ovako:


Druga fioka, u kojoj sam pokušala da držim sve i svašta, od majica, preko džempera pa sve do farmerica, se pomalo otrgla kontroli.


Sređivanje je bilo prilično lako, jer je većina stvari koje su mi smetale premeštena direktno u kutiju za zimske stvari. Umesto njih sam ovde smestila svoje letnje stvari za po kući, a majice kratkih rukava su ostale na svom mestu, sa leve strane fioke.


Treća fioka je bila rezervisana za pidžame i nikad nije baš sređena kako bi trebalo, već su sve pidžame samo natrpane u nju.


Izvadila sam ih i prerasporedila. Gornje dve gomile su sačinjene od zimskih stvari. Donja gomila desno se sastoji od flekavih, pocepanih i ostalih odevnh predmeta koje sam odlučila da recikliram, a preostale dve gomile su letnje pidžame i spavaćice. 


Jednom ovako raspoređene, iste su zauzele vrlo malo mesta u mojoj fioci.


A kada sam poslala preotale stvari na reciklažu... 


...definitivno sam imala punu kesu koju ću prvom prilikom da odnesem u H&M kako bih dobila kupon na 15% popusta.


A na kraju, evo i konačnog izgleda ormana. Isitna je - mnoge stvari tek treba da ispeglam, neke su na pranju, a ova akcija je izvedena nakon što smo se vratili sa manjeg putovanja, tako da mnoge stvari nisu na svom mestu, ali meni deluje da će mi biti mnogo lakše da se snalazim u ormanu nakon što je ona izvršena. Nadam se da ću uskoro imati vremena da zamenim i Nikolinu polovinu :) A ako mislite da sam sebična što to nisam odmah uradila, budite uvereni da me je on prekinuo usred posla!


Da li ste vi već dočekali proleće u svom ormanu? Kako vam se dopada moja organizacija?

Comments

  1. Završila sam pre 2 nedelje sa prelaskom na prolećno-letnji režim oblačenja. Ostalo je još nekoliko komada baš letnjih stvarčica koje nisam otpakovala jer me mrzelo da peglam a tu još ima i nekih komada koje ću verovatno uskoro da spakujem jer mislim da mi neće trebati tokom leta.
    Tvoja organizacija je, kao i uvek, odlično sprovedena u delo i moram prizanti da mi bude lakše kad vidim da i kod tebe postoji nered jer shvatim da onda nije problem u meni već da je to normalno.
    Divna si i nedstajala si prošle nedelje.

    ReplyDelete
  2. Hvala, to mi je i bio cilj sa ovim blogom - da pokažem da i mi neuredni možemo da se trudimo da budemo bolji :D Nadam se da više neću da izostajem!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...