Skip to main content

Preporuke jedne trudnice

Dragi moji, sa radošću vas obaveštavam da sam nedavno ušla u treći trimestar svoje prve trudnoće. Kao i mnoge žene, u ovoj fazi svog života sam se susrela sa novim iskustvima i neočekivanim situacijama, i sigurno ću vam pisati o tome kako se trudnoća psihički i fizički odrazila na mene, ali danas želim da vam predstavim neke svoje preporuke u vidu proizvoda i ili usluga za trudnice koji su meni predstavljali pravu pomoć.

Aplikacija 'Pregnancy Week by Week'


Žao mi je što nisam počela da koristim ovu aplikaciju od samog starta, već tek od neke 20 nedelje trudnoće. Kada sam je konačno otkrila, koristila sam nekoliko korisnih funkcija koje su mi bile od velike pomoći.

Na početnom ekranu mogu da pratim u kojoj nedelji trudnoće se nalazim i da dobijem neke osnovne podatke o bebi, dok u dodatnim karticama ima više informacija o promenama u telu trudnice i bebe koje su karakteristične za tu nedelju.

Svakog dana dobijam po jedan kratak savet vezan za trenutnu fazu trudnoće, a jednom sedmično i podsetink da sam prešla u sledeću nedelju. Sviđa mi se što je aplikacija ovako informativna, a opet me ne zatrpava velikim brojem informacija odjednom.Pored ovog dela aplikacije, postoje i dodatne funkcije u delu 'Pregnancy tools'. Evo kako ih ja koristim:

 • Weight Tracker - unosi se visina i težina majke pre trudnoće na osnovu čega aplikacija računa koliko kilograma bi bilo zdravo da imate u kojoj nedelji (ovo je naravno manji ili veći opseg, a ne konkretan broj). U toku trudnoće se unosi trenutna težina trudnice, tako da je moguće pratiti da li se nalazite u tom zdravom opsegu ili ne.
 • Contraction Counter - verujem da je ovo naročito korisno pred kraj trudnoće kada žena može da prati broj i učestalost kontrakcija i da utvrdi da li se radi o porođaju ili ne.
 • Kick Counter - ako želite da pratite koliko puta se beba pomerila u nekom vremenskom periodu, ova funkcionalnost će vam pomoći u tome. Ideja je da se prate pokreti bebe u istom periodu u toku dana kako bi se pravovremeno otkrile neke promene u bebinom ponašanju. Aplikacija čuva ranije podatke, pa tako možete da napravite poređenje.
 • Kegel Exercise Trainer - verujem da su Kegelove vežbe svima poznat koncept koji je koristan za sve ljude, a naročito za trudnice i porodilje. Uz aplikaciju je moguće pratiti program koji se iz dana u dan usložnjava u boju ponavljanja i trajanju vežbi.

Svaka od ovih dodatnih funkcionalnosti ima i informativni tekst koji vam objašnjava u malo više detalja zašto je bitno koristiti je i meni su bile jako simpatične i korisne. Ukoliko očekujete bebu, ja vam preporučujem da instalirate ovu aplikaciju koja je uz sve ovo i potpuno besplatna.

LC Waikiki Meternity linija odeće


Kada očekujete bebu, udobnost je jedna od stvari u vezi koje ne treba praviti kompromise. Osim što je tako lepše vama, sigurna sam da je i bebi mnogo bolje ako ima prostora da se normalno razvija. Sećam se i da sam jednom davno na nekom blogu pročitala komentar jedne mame koja nije želela da kupuje mnogo trudničke odeće. Ona je rekla kako je na taj način uspela da uništi nekoliko standardnih komada garderobe koji su se istegli i više nisu bili upotrebljivi nakon što se porodila.

S tim u vezi, prijatna, udobna, i trudnicama namenjena odeća treba da vam bude imperativ, ali naravno ne po svaku cenu. Zbog toga mi se sviđa ponuda brenda LC Waikiki koji nam donosi upravo ovakve odevne predmete po povoljnim cenama. Mislim da je ovo zaista bitno, jer niko od nas ne želi da potroši gomile novca na nešto što će nositi samo nekoliko meseci.
Ja sam za prvih 6 meseci trudnoće kupila 1 pantalone sa elastičnim strukom za prve mesece, dva para pantalona koja imaju onaj elastični deo preko celog stomaka, 3 džempera, 1 kardigan i jednu majicu kratkih rukava. Većina ovih stvari je tako skrojena da mislim da ću moći da ih koristim i nakon trudnoće.

Tibba odeća


Ovo je brend sa kojim se tek upoznajem ali koji pleni nekim posebnim šarmom. Kod njih je moguće kupiti proizvode za trudnice i dojilje tako da ću se u budućnosti sigurno dodatno upoznati sa njihovim asortimanom.

Kao što sam već rekla, nemam veliku želju da trošim gomilu novca na nešto što neću moći da koristim na duže staze, ali njihovi proizvodi su tako krojeni da se mogu koristiti i po završetku trudnoće i dojenja, a uz to su im cene više nego ok. Ja sam za sada kupila jednu spavaćicu, odličnu za trudnice (što mogu da potvrdim jer je već koristim) ali i dojilje. Sledeće sto planiram da priuštim sebi su verovatno jedne helanke jer izgledaju preudobno.Ovo je inače domaći brend, što je super za sve one koji žele da podrže male domaće proizvođače. Znam da sada šire tržište i na područje Hrvatske i Slovenije.

Škola roditeljstva


Ja sam po preporuci prijateljice pohađala školu roditeljstva Nade Lazić. Radi se o besplatnoj edukaciji za buduće roditelje (postoje i dodatne radionice koje se plaćaju). Na časove sam išla sa suprugom i tu smo saznali mnogo korisnih informacija o trudnoći, porođaju ali i prvim koracima u roditeljstvu.

Kasnije sam videla da postoji nekoliko različitih školica sa interesantnim programima, pa vam savetujem da se lepo uputite pre nego što odaberete program koji ćete pohađati. Sigurna sam ćete naći nešto što će vam biti informativno i što će vam olakšati ovaj period velikih promena.

Informacije kojima ja raspolažem su uglavnom vezane za Beograd, ali znam da ovakvih školica ima i u drugim gradovima i opštinama.

Pored školice roditeljstva, prisustvovala sam i jednoj radionici dojenja u organizaciji udruženja Roditelj. Preporučujem vam da proučite njihov sajt na kom ćete naći mnogo zanimljivih tekstova, a radionice možete da pohađate početkom svakog meseca.

Joga za trudnice


Joga je jedna od mojih omiljenih aktivnosti koja stvarno prija i duhu i telu, kao uostalom i bilo koja fizička aktivnost u kojoj uživate. Svako će vam preporučiti da u trudnoći budete što aktivniji, ali na način koji je bezbedan za vas i vašu bebu, a ja sam tu da vam ponudim jogu kao jednu od opcija.

Primetila sam da (makar u Beogradu) postoji više mesta na kojima možete da radite jogu u trudnoći, i svakako vam preporučujem da potražite stručno lice koje će vam vežbanje učiniti bezbednim. Ali, ako se iz bilo kog razloga odlučite da vežbate kod kuće, evo videa koje sam ja pratila.

U ovoj playlisti ćete pronaći jako treninge koji traju kratko, nisu previše zahtevni ali su zanimljivi i dovoljno teški da vam ne budu dosadni. Ja nakon njih osećam da imam više energije a da svi bolovi i zatezanja popuštaju.

***

Nadam se da će vam moje preporuke biti od koristi, a vi mi javite ako postoje neke druge teme vezane za trudnoću o kojima biste želeli da vam pišem. Hvala na čitanju!

Comments

 1. Čestitke na trudnoći. Odličan post za svaku trudnicu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala! Mislim da sam kod tebe čitala neke dobre savete za mame, moram da obnovim gradivo uskoro 😊

   Delete
 2. Aaaaa, čestitam!!! ❤❤❤ Ja tek sad skužila. ��‍♀️ Petra P.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...