Skip to main content

Organizacija vunice i konca

Moje divne kolege su me nedavno ispratile na trudničko bolovanje uz idealan poklon. Vidi se da su brinuli da mi ne bude dosadno jer su mi obezbedili ogromnu količinu konca u svim duginim bojama. Ukoliko niste znali, jedan od mojih hobija je heklanje, a u poslednje vreme se naročito bavim amigurumi tehnikom, odnosno izradom heklanih figurica. Ukoliko vas zanima šta tačno pravim, možete da me posetite na Instagramu - evo linka do profila Sofijamadeit, posvećenog ovom hobiju.


Na slici ispod, možete da vidite šta sam to sve dobila ovom prilikom, a što je još bolje, ovako divan poklon me je motivisao da organizujem i svoje već postojeće zalihe na bolji način.Vunica kojom sam do sada raspolagala se nalazila u tabureu, koji je bio popriločno popunjen. Iako me uvek veseli da imam sve moguće boje i vrste konca, ono što ne volim je da kopam po ovoj neorganizovanoj gomili kako bih pronašla ono što mi treba. A da bi stvari bile još gore, često mi se desi da nešto ne pronađem i da kupim novo klupko što samo doprinosi daljem haosu i gomilanju konca.


Nova kutija puna veselih boja me je inspirisala na sledeći način. Zaključila sam da je najbolje da podelim konce na potpuno nove i one koje sam već načela. Novi bi išli u ovu lepu novu kutiju, a načeti u tabure. Tako bih mogla da prvopotražim željeni konac u tabureu, pa tek ako ga ne nađem, da načnem neki novi. A tek ako nemam ni novi, da se uputim u nabavku. Umesto da brzo odustanem od traganja i kopanja i prosto kupim ono što mi treba.

Još jedna podela konca koji sam smislila je očigledna - po boji. Ali za razliku od onoga što sam do sada 100 puta neuspešno pokušavala, rešila sam da ne sortiram svaku pojedinačnu boju. Ovaj sistem je uvek bio neodrživ jer ima prosto previše boja da bih ih organizovala u ovako malom prostoru. Umesto toga, odlučila sam da ih podelim na šarene i neutralne.

Kako je tabure zapravo jedna duboka kocka, odlučila sam da organizaciju sprovedem na dva nivoa, tako što ću da poređam dve kutije jednu na drugu i da tako grupišem ove dve grupe boja.


Ja generalno imam tendenciju da čuvam sve kutije koje mi uđu u kuću jer se nikad ne zna kada mogu da mi zatrebaju. Mogu vam reći da ovo uopšte ne čini mog muža srećnim, ali mi se u poslednje vreme baš isplatilo u raznim organizacionim projektima.

Donja, veća kutija je zapravo ambalaža za Ikein luster kojoj sam isekla poklopac, a druga kutija je obična kutija od cipela.

Da bih napravila mesta za kutije i pozabavila se reorganizacijom, počela sam da vadim svu vunicu napolje. Ovu koja pripada kategoriji načetog konca, možete da vidite ispod. Prvo sam imala nešto manju...


... a ubrzo nakon toga i veću gomilu raznobojnog konca.Nakon toga sam upakovala sve ovo u kutije prema ranije utvrđenom planu. U veću kutiju sam smestila šareni konac, a u manju konac neutralnih boja. 


Nekoliko većih primeraka mi je ostalo van kutije, ali su se fino uklopili u unutrašnjost taburea. 


Šareni konac sam smestila u donji deo, a preko mi je taman stala manja kutija sa neutralnim bojama.


U toku organizacije sam se setila još jedne kutijice u kojoj držim nešto od svojih zaliha. Početna ideja mi je bila da od ostataka konca pravim male kvadrate čijim povezivanjem bih na kraju dobila ukrasno ćebence. Bilo kako bilo, ovo je projekat koji traje već godinama i ponekad sam inspirisana da radim na njemu, a onda 6 meseci ne napravim ni jedan delić. 


Sređujući dosadašnji konac, pronašla sam nekoliko ostataka koje sam prebacila u ovu kutijicu, kao i druge potrepštine poput perlica, dugmadi i igala. Istovremeno sam u kutijici pronašla nekoliko većih vunica koje sam prebacila u već organizovan tabure.


Na kraju sam poklopila samu kutiju i spakovala je uspravno u prazan prostor u tabureu (donji levi ugao na sledećoj slici). Mali organizator u meni je prosto presrećan kada nešto tako idealno stane u raspoloživ prostor.


Sa druge strane sam prepakovala i sve nove konce koje sam imala na raspolaganju. Prvo sam ih samo prebacila u novu kutiju...


... a onda sam shvatila da mogu da odem i korak dalje. Naime, kutija je sasvim dovoljno duboka da poređam konac uspravno, tako da sve boje mogu da vidim na prvi pogled. Mislim da sam napravila divnu dugu uz malu sekciju za neutralne boje u donjem delu.


Ovo naravno ne bi bio dobar post o organizaciji ako vam ne bih pokazala i šta sam odlučila da izbacim. U pitanju su neki od mojih neuspešnih projekata koje nemam ni želje ni volje da oparam kako bih reciklirala konac, kao i neki prastari konci koji nisu više u sjajnom stanju. Svakako sam uspela da napunim jednu kesu, sto je doprinelo lepšoj organizaciji koju ste videli gore.


A na sledećoj gomilici su projekti od kojih nisam još uvek digla ruke. Daću sebi razuman rok da odlučim šta ću sa njima i ako ne uspem da ih dovršimn do tada, verovatno ću da ih oparam i upotrebim konac za nešto drugo.


Nadam se da vam se dopao ovaj moj projekat, a ja sam srećna kao malo dete kada vidim ovo moje malo blago ovako lepo sređeno!

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila. Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima. Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Dvogodišnjica bloga!

Dragi moji i drage moje, prosto mi je neverovatno da je prošlo već više od dve godine od kako sam odlučila da se posvetim pisanju na ovom ovde mestu. Mogu vam reći da sam u tom trenutku mogla samo da se nadam da ću za dve godine da imam ovakav utisak postignuća i zadovoljstva kada je sam blog u pitanju. Moju početnu misiju i viziju možete da pročitate u prvom postu koji sam napisala, a koji se zove Krivudavi put ka minimalizmu . Ideja je bila jednostavna - isprobati konmari metodu i videti da li je ona konačno i univerzalno rešenje svih naših problema. U nedeljama i mesecima koje su usledile, bavila sam se sređivanjem, bacanjem i poklanjanjem, a pre svega menjanjem stavova i navika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...