Skip to main content

Trebalo bi...

Šta se nalazi na vašoj TODO listi? Da li spadate u one praktične ljude koji na nju stavljaju ono što žele i mogu da urade u razumnom periodu vremena, ili volite sebe da zatrpate svim onim stvarima koje bi trebalo da uradite?


Nedavno sam naučila mentalnu vežbu koja mi se učinila jako pametnom i korisnom, a tiče se toga šta sve verujemo da treba da uradimo, budemo, postanemo...

Ogroman deo svega što radimo i o čemu razmišljamo u toku dana je povezan sa time šta mislimo da bi trebalo postignemo. I nekako uvek ispada da toga što bi trebalo ima više nego sati u danu, kao i da te stvari nisu uvek nešto što mi želimo da uradimo ili u čemu uživamo.

I mada je istina da bi ponekad trebalo da očistimo kuću ili da posetimo zubara, ovakva retorika može da učini da nam se neprijatna obaveza učini još neprijatnijom.

Kada kažemo da treba nešto da uradimo, to zvuči kao da smo u nekom zaostatku, kao da preskačemo ili odlažemo da se pozabavimo nečim što je jako bitno. 

Vežba za prevazilaženje ove situacije je da probamo da promenimo način razmišljanja i da umesto toga kažemo mogao/mogla bih. Tako rečenica 'treba da operem prozore', postaje 'ako poželim, mogu lako da operem prozore'.

Prva varijanta sadrži neki optužujući ton, i navodi nas da osećamo da treba da uradimo nešto što nam je teško i čime ne želimo da se bavimo, istovremeno zvučeći kao da smo loša i lenja osoba što to već nismo uradili. Druga varijanta zvuči pozitivnije i znači da smo sasvim sposobni za ovaj zadatak. Zbog toga se u startu osećamo kao sposobna osoba. Ova rečenica takođe ukazuje na to da je bitno šta mi želimo. Da ne treba da peremo prozore zato što je neka spoljna sila tako rekla, već zato što mi želimo da uživamo u lepšem pogledu. Dakle, imamo i želju i sposobnost da obavimo dotični posao, što je mnogo pozitivnije od početne teze u kojoj samo imamo neku vrstu pritiska da to uradimo.

Ovo je prilično jednostavan primer, ali meni je mnogo lakše i prijatnije da planiram da radim stvari na ovaj drugi način. A kada pogledam listu svega onoga što sam planirala da radim, i umesto tog treba upotrebim mogu i želim, često dođem do toga da neke stvari prosto ne želim. Neke stvari mi uopšte nisu bitne u životu i ne vidim sebe da ih radim sa iole radosti.

Primera radi, možda imam misao poput 'trebalo bi da češće da vozim auto'. Nakon što je brzo izmenim u 'kada bih želela, mogla bih češće da vozim', brzo mi postane jasno da uopšte ne želim to da radim. Tada prelazim na sledeći korak u vežbi i odgovaram na pitanje zašto uopšte imam tu misao.

U ovom slučaju, brzo mi postaje jasno da to nije nešto što ja želim i što dolazi iz neke moje potrebe, već je nešto što mi pričaju drugi ljudi. Kada naiđem na neku ovakvu misao, obično odlučujem da izbacim dotičnu obavezu sa svoje liste. Ne kažem da uvek možemo da izbegnemo da radimo ono što ne želimo, ali više nego često radimo nešto samo zato što neko spolja kaže da bi to tako trebalo.

Možda je došao trenutak da to preispitamo i da fokusiramo svoju energiju na ono što je bitno nama samima.

Koliko je takvih trebalo bi u vašem životu i na vašoj listi?

Comments

Popular posts from this blog

Recikliranje odeće u H&Mu

Nakon što sam pre par godina otkrila minimalizam i počela da smanjujem količine stvari koje kupujem, prešlo mi je u naviku da neželjene predmete odvajam čim shvatim da mi više ne odgovaraju. Kada je u pitanju odeća, ranije sam poklanjala svoje stvari onima koji bi mogli da ih nadalje koriste, međutim, u poslednje vreme sve češće moje stare stvari pronalaze put ka kesi za reciklažu.

Moje preporuke - proleće '19

Nisam osoba koja isprobava mnogo novih i uzbudljivih proizvoda i sigurno nisam veliki stručnjak za davanje preporuka, ali u poslednje vreme sam otkrila nekoliko super korisnih i praktičnih stvari, koje vam danas predstavljam zajedno sa nekim starim favoritima. Nadam se da će vam se dopasti!

Kako napraviti tečni sapun od ostataka sapuna?

Ovog ponedeljka vam se javljam sa jednim zanimljivim mini projektom koji sasvim sigurno možete sami da sprovedete u delo. Ja sam oduvek imala želju da ovo probam a sada sam je konačno i ostvarila.
Oduvek su me mučili ti mali, neupotrebljivi delovi sapuna koji ostaju na samom kraju i koje obično bacamo. Kako ja generalno ne volim da bacam upotrebljive stvari, pre nekog vremena sam počela da ih skupljam sa namerom da nekada napravim nešto od njih. A kada ih se nakupilo dovoljno, zaključila sam da mi je najlakše i najinteresantnije da ih pretvorim upravo u običan tečni sapun za ruke.

Čišćenje šporeta sodom bikarbonom

Moje insistiranje na tome da sve treba čistiti sodom bikarbonom vam verovatno već postaje malo dosadno. Ipak, evo još jednog posta na tu temu. Od nedavno sam dodala šporet na listu stvari koje čistim na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna rezultatima.
Za početak, evo jednog solidno zaprljanog šporeta:

Plakar u predsoblju - leva polovina

Sigurna sam da ste se uželeli našeg nesređenog plakara i svih izazova koje isti predstavlja za mene. Zbog toga vam danas predstavljam njegov najgori deo. 
Sam plakar ima dva krila sa šipkom za kačenje odeće, ali nam je za sada sasvim dovoljna jedna polovina da okačimo sve što trenutno koristimo. Iz tog razloga je druga polovina vremenom postala prostor gde ubacujemo sve što nema neki bolji dom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...